Babka aromatyzowana kwiatem pomarańczy (bez glutenu, masła i mleka)

Tym razem Wielkanoc zaplanowałam w mocno kwiatowym klimacie. Co roku wybieram jakiś kolor, motyw. Teraz będą to kwiaty, które zawsze są obecne w moim domu w sporych ilościach (kwiatoholizm zaawansowany 😉 ), a na Wielkanoc tym bardziej, dlatego to właśnie będzie mój motyw przewodni dekoracji i wypieków.

 

Jednym z ciast, obok babki szyfonowej, które zagości na wielkanocnym stole, będzie zdecydowanie cudowna i wilgotna babka. Jest to w strukturze oraz smaku połączenie babki szyfonowej z jogurtową, tak przynajmniej mi się kojarzy. Jednak wielu członkom mojej rodziny przypomina w smaku sernik, to pewnie przez spory dodatek soku z cytryny oraz wilgotną strukturę ciasta.

Smak i zapach babka zawdzięcza wodzie z kwiatów pomarańczy, która obok wody różanej, jest jedną z moich ulubionych wód kwiatowych, które dodaję do wypieków, lukrów, deserów, galaretek czy budyniu.

 

 

 

Babka aromatyzowana kwiatem pomarańczy

 

 

Co potrzebujemy:
(na babkę o górnej średnicy 16 cm, wysokości 10 cm, o pojemności 1 l)

 

do odmierzania: szklanka 240 ml, łyżka 15 ml, łyżeczka 5 ml

 

Masa żółtkowa:

4 żółtka

3/4 szklanki mąki ryżowej (‘Balviten’)

1/2 szklanki mąki jaglanej (‘Grano’)

1/4 łyżeczki sody

3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia z sodą i kamieniem winnym

4 łyżki cukru trzcinowego drobnego lub erytrytolu

80 ml płynnego oleju kokosowego

30 ml wody pomarańczowej (u mnie z firmy ‘Hamada’)

70 ml soku z cytryny

 

Masa białkowa:

4 białka

szczypta soli

6 łyżek erytrytolu lub cukru trzcinowego drobnego

1 łyżka skrobi z tapioki (‘Bio Planet’)

1 łyżeczka (5 ml) soku z cytryny

 

 

Co robimy:

 

Formę na babkę natłuszczamy dokładnie rozpuszczonym olejem kokosowym .

Białka oddzielamy od żółtek. Umieszczamy je w stalowej misce, dodajemy szczyptę soli i chowamy do lodówki.

 

Przygotowujemy masę żółtkową.

Mąki przesiewamy 5 razy. Przy ostatnim przesiewaniu, do mąk dodajemy sodę i proszek, przesiewamy wszystko razem.

Żółtka ucieramy z dowolnym słodzidłem na gęstą i jasną masę (około 3-4 minuty). Dodajemy wodę z kwiatu pomarańczy, ostudzony olej, sok z cytryny. Ucieramy dalej aż wszystkie składniki się połączą. Następnie po łyżce dodajemy przesiane mąki, każdą następną łyżkę dodajemy dopiero gdy poprzednia porcja połączy z masą. Odstawiamy.

 

Przygotowujemy masę białkową.

Do cukru dodajemy skrobię i mieszamy.

Wyciągamy białka z lodówki, ubijamy je na bardzo sztywną pianę. Dodajemy sok z cytryny. Następnie dodajemy łyżka po łyżce cukier ze skrobią. Ubijamy na bardzo sztywną gęstą pianę.

1/3 białek dodajemy do masy żółtkowej i mieszamy razem. Pozostałą masę białkową przekładamy do masy żółtkowej i mieszamy szpatułką, albo dłonią, delikatnie i szybko jednocześnie.

 

Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 55-60 minut (ja piekę około 58 minut) lub do suchego patyczka.

Wyciągamy przekładamy na deskę do góry dnem, a z wierzchu nakrywamy zwilżoną zimną wodą ściereczką i studzimy w ten sposób. Wyjmujemy z formy po ostudzeniu.

 

Babkę można przed podaniem oprószyć pudrem z dowolnego słodzidła lub wykonać prosty lukier z pudru i wody pomarańczowej (lub zwykłej wody, soku z cytryny, soku z pomarańczy, mleka roślinnego…).

 

 

Porada do czasu pieczenia:

Czas pieczenia babki będzie bardzo różnił się u większości osób. Naturalnie piekarnik, ale również sama forma na babkę bardzo wydłuża lub skraca czas pieczenia, moim zdaniem bardziej niż przy innych wypiekach. Ja najbardziej polecam formę silikonową, moja ma 20 cm średnicy.

Materiał, z którego wykonana jest forma powoduje, że ciasto różnie się piecze. Inaczej pieczenie przebiega w formie z silikonu, inaczej w metalowej, a te również różnią się miedzy sobą w zależności od powłoki, która została zastosowana.

Jednak nie mniej ważny jest, oprócz wielkości i pojemności formy, jej kształt. Im węższa na dole i wyższa forma, tym ciasto piecze się dłużej, jest bardziej wilgotne, ale jednocześnie łatwiej tutaj o zakalec, albo niedopieczone ciasto na dnie. Natomiast im forma jest niższa i szersza – ciasto wychodzi mniej wysokie, ale piecze się szybciej, tutaj więc należy uważać aby babki zbytnio nie wysuszyć.

Czas pieczenia musicie więc dostosować sami, czasami będzie krótszy, czasami dużo dłuższy. Pamiętajcie jednak aby nie sprawdzać stanu upieczenia ciasta zbyt wcześnie, ponieważ w tego typu ciastach zbyt szybkie otwieranie piekarnika może skutkować zakalcem.

 

Smacznego!

 

 

 

Inne warianty smakowe:

 

Woda pomarańczowa powinna mieć prosty skład “woda, kwiat pomarańczy”. Bez dodatków, aromatów, cukru, konserwantów. Upewnijcie się, że woda jest przeznaczona do celów kulinarnych, nie kosmetycznych.

Taką wodę kupicie w sklepach internetowych, na Allegro lub w stacjonarnych sklepach z żywnością wschodnią/bułgarską/turecką.

Wodę pomarańczową można zastąpić wodą lawendową lub różaną. 

Jeżeli nie chcecie dodawać żadnej wody kwiatowej, to zamiast niej dodajcie taką samą ilość zwykłej mleka migdałowego. Ewentualnie dla dodatkowego wzbogacenia smaku dodajcie do ciasta (do masy żółtkowej) startą skórkę z cytryny lub pomarańczy albo mieloną wanilię.

 

Smacznego!

 

 

 

 

 

8 komentarzy

  • Małgo Kwiecień 20, 2019 at 6:52 pm

    Ależ ta babka pachnie! Cudownie wygląda i uczknelam mały kawałeczek i jest pyszna! Dzięki temu przepisowi dowiedziałam się o wodzie pomarańczowej. Wow to rewelacja!! Dzięki!!

    Reply
    • Eat It Clean Kwiecień 20, 2019 at 6:53 pm

      Cieszę się, że przepis się spodobał. Tak warto mieć takie dodatki w domu, wspaniale podkręcają smak!

      Reply
  • Malwina Kwiecień 20, 2019 at 7:39 pm

    Lekko zmodyfikowalam przepis zamieniając skrobie z tapioki na ziemniaczaną, wodę z kwiatów pomarańczy na wodę, nie dodałam też sody, jedynie łyżeczkę proszku do pieczenia bg. Niestety babka najpierw długo nie chciała się dopiec, potem wyjść z formy, kruszyla się. Smak również był niezbyt przyjemny, więc z ciężkim sercem wrzuciłam ją w koszu 🙁 Mam nadzieję, że tym, którzy trzymają się w 100% przepisu uda się wspaniale.

    Reply
    • Eat It Clean Kwiecień 21, 2019 at 7:02 am

      Niestety różne zmiany w przepisie skutkują później różnym efektem. Na przyszłość podpowiem, że jeżeli dodawany jest składnik smakowy, to zwykła woda to zbyt mało, trzeba smak czymś innym wzbogacić, jak chociażby skórka z cytrusów, więcej wanilii.

      Reply
  • Aga Kwiecień 21, 2019 at 7:10 am

    Świetny przepis! Babka wyszła jednocześnie i puszysta i wilgotna. Wszystkim gościom bardzo smakuje, co dla mnie jest ważne, bo kompletnie nie potrafię piec i mam opinię kiepskiej kucharki 😁 Dziękuję za przepis! Wesołych Świąt!

    Reply
    • Eat It Clean Kwiecień 21, 2019 at 7:17 am

      Cieszę się, że wszystko pięknie wyszło 🙂 Wesołych Świąt!

      Reply
  • Maria Kwiecień 22, 2019 at 7:45 am

    Babka upiekła się pięknie. Jemy ją już trzeci dzień i jest tak samo wilgotna jak na początku. Smakuje wyśmienicie! Pozdrawiam !

    Reply
    • Eat It Clean Kwiecień 22, 2019 at 7:21 pm

      Ta babka faktycznie długo zachowuje świeżość i strukturę. Cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam również 🙂

      Reply

Leave a Comment