Babka budyniowa mojej Babci (bez glutenu, bez masła, bez mleka)

 

 

Znalazłam kiedyś w tajnych zeszytach mojej Babci kilka przepisów. Nie było to takie proste, aby wydobyć od mojej ukochanej Babci jakieś wskazówki, przepisy, receptury. Znacie to zapewne z autopsji, ponieważ babcie zapytanie o przepis mówią zazwyczaj “jajek 4 albo 10, ciut mąki, odrobina cukru, wody tyle ile zabierze, piec ile trzeba”. Haha i za to je kochamy. Moja babcia z w tym roku kończy 91 lat, ale jest świetna, bardzo żywiołowa, chociaż życie nie szczędziło jej kłód, to jest silna, ma poczucie humoru, a do tego wszystkiego świetnie piecze i zna tajniki kulinarne, których ja zapewne nigdy nie ogarnę 🙂

Jednym z “wygrzebanych” tajnych receptur jest przepis na babkę budyniową. W sumie to bardzo prosty przepis, wystarczyło zmienić kilka składników na “moje” i jest super, smak z dzieciństwa przywrócony.

To są takie szybkie babki (lub jedna większa), gdy absolutnie nie wyrobiliśmy się z przygotowaniami, albo zwyczajnie w Święta nic nam się nie chce, jednak domowy wypiek zjedlibyśmy z chęcią 🙂

 

 

 

 

Babka budyniowa

 

 

Porada przed pieczeniem:

 

Nie bójcie się używać do wypieków proszku budyniowego. Chociaż budyń przygotowuję zawsze od podstaw sama (ze skrobią, żółtkami), to taki w proszku używam czasami do pieczenia, ponieważ skrobia w nim użyta jest bardzo drobno zmielona, a wypieki wychodzą delikatne i lekkie.

Teraz można kupić budyń bez skrobi modyfikowanej, bez cukru, bez barwników. I o zastosowanie takiego Was uprzejmie proszę.

Co ważne, to aby budyń był z przewagą skrobi ziemniaczanej, nie kukurydzianej, ponieważ wypiek wychodzi po prostu smaczniejszy, pulchny. Skrobia kukurydziana, jeżeli jest w przewadze, spowoduje, że babka będzie bardziej sucha, mniej elastyczna.

Użyjcie smak, który chcecie, czekoladowy, waniliowy, malinowy…

A jeżeli bardzo nie chcecie kupić takiego budyniu, to możecie użyć skrobię i wanilię lub inny dodatek smakowy jak skórka z cytryny, limonki lub pomarańczy, albo dowolny ekstrakt 100% (z migdałów, wanilii, cytryny).

 

 

Co potrzebujemy

(na 3 małe babki o średnicy 10 cm, wysokości 5 cm):

 

2 jajka średniej wielkości (przy większych należy zwiększyć ilość budyniu lub skrobi)

porządna szczypta soli

100 ml płynnego oleju kokosowego

1/2 szklanki erytrytolu lub drobnego cukru trzcinowego

1 i 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia z sodą i kamieniem winnym

2 opakowania po 35 g (70 g łącznie) budyniu z przewagą skrobi ziemniaczanej (użyłam waniliowy budyń bez cukru ‘Winiary’) LUB 65 g skrobi ziemniaczanej i mielona wanilia (lub skórka z cytryny, pomarańczy, ekstrakt migdałowy lub waniliowy)

 

 

Co robimy:

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Jajka wybijamy do miski, dodajemy szczyptę soli oraz wybrane słodzidło. Mieszamy je mikserem (końcówki do ubijania) około 4-5 minut aż staną się jasne, a masa będzie wyraźnie gęstsza.

Delikatnym strumieniem wlewamy olej i cały czas ubijamy masę.

Na końcu przesiewamy proszek budyniowy (lub skrobię) i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko około 2-3 minuty, aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza.

Przelewamy masę do silikonowych foremek. Pieczemy na kratce, na środkowym poziomie piekarnika około 25 -27 minut, czas pieczenia będzie się różnił w zależności od wielkości użytych foremek. W mniejszych foremkach może być krótszy, w większych dłuższy. Sprawdzamy patyczkiem stan upieczenia i obserwujemy co się dzieje w piekarniku. Jednak nie otwieramy piekarnika zbyt szybko, aby nie zrobił się nam zakalec, myślę, że w najmniejszych foremkach minimalny czas pieczenia powinien oscylować między 22-25 minut.

 

Możemy babkę udekorować dowolnie (pudrem z erytrytolu, lukrem z dodatkiem soku z cytryny czy wody kwiatowej, roztopioną czekoladą…) lub też pozostawić bez dodatków. Przechowujemy babeczki/ babkę w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

 

 

Z tego przepisu można również upiec jedną większą babkę. Wówczas należy podwoić składniki i piec całość około 50 minut lub do suchego patyczka.

 

Proporcje na babkę:

4 jajka średniej wielkości

porządna szczypta soli

200 ml płynnego oleju kokosowego

1 szklanka erytrytolu lub drobnego cukru trzcinowego

2,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia z sodą i kamieniem winnym

4 opakowania po 35 g (140 g łącznie) budyniu z przewagą skrobi ziemniaczanej (użyłam waniliowy budyń bez cukru ‘Winiary’) LUB 130 g skrobi ziemniaczanej i mielona wanilia (lub skórka z cytryny, pomarańczy, ekstrakt migdałowy lub waniliowy)

 

 

Smacznego!

 

6 komentarzy

  • Olej kokosowy Kwiecień 18, 2019 at 7:51 am

    Czy olej kokosowy można czymś zastąpić?

    Reply
    • Eat It Clean Kwiecień 18, 2019 at 8:49 am

      Tak oczywiście. Najlepiej neutralnym w smaku olejem (rzepakowy, z pestek winogron), nie polecam oliwy z oliwek, jest zbyt “ciężka” i ma zbyt mocny smak.

      Reply
  • Alicja Kwiecień 20, 2019 at 3:37 pm

    Bardzo fajny przepis na szybkie ciasto! Piekłam wersje w dużej formie, u mnie piekła się 55 minut. Wyszła rewelacyjnie!

    Reply
    • Eat It Clean Kwiecień 20, 2019 at 6:35 pm

      Bardzo się cieszę, że wszystko się udało 🙂

      Reply
  • Nathalie Kwiecień 20, 2019 at 5:00 pm

    Wyszła przepyszna, tylko górna połowa została w formie, wysmarowanej olejem i wysypanej zmielonym siemieniem 🙁

    Reply
    • Eat It Clean Kwiecień 20, 2019 at 6:34 pm

      Ojej 🙁 Niestety tak z babką bywa przy wydostawaniu. Moja rada jest taka żeby nigdy nie wysypywać niczym foremki, po wielu próbach stwierdzam, że porządne wysmarowanie tłuszczem (bez obsypywania) jest lepsze. Podczas pieczenia, to czym posypujemy (mąka, siemię, migdały) powoduje, że pomiędzy formą a babką wytwarza się lepka substancja, która podczas studzenia twardnieje, przyklejając babkę jeszcze mocniej do formy. Polecam też formy silikonowe.

      Reply

Leave a Comment