Biszkopt z mąką ryżową i skrobiami (bez glutenu)

Biszkopt przygotowany z mąką ryżową oraz skrobiami jest bardzo puszysty, wilgotny i pyszny. Moim zdaniem biszkopty bezglutenowe, które piekę, są o wiele smaczniejsze niż te z mąką pszenną, a kiedyś słyszałam od wielu osób, że są suche, że opadają, nie udają się. Nic podobnego, mi wszystko zawsze pięknie rośnie, nie trzeba proszku do pieczenia, ciasto nie opada. Kwestia odpowiednich proporcji i dobrego ubicia białek – to bardzo ważne i istotne dla końcowego efektu.

Ten biszkopt jest bardzo puszysty i delikatny, może stanowić bazę do kremów, ale dla mnie jest tak smaczny, że lubię go jeść tak po prostu, bez dodatków

 

 

 

Biszkopt z mąką ryżową i skrobiami

 

Co potrzebujemy:

(szklanka = 240 ml, łyżka = 15 ml)

 

3/4 szklanki mąki ryżowej (Bezgluten)

1/4 (4 łyżki) skrobi ziemniaczanej (Bio Planet)

3 łyżki skrobi z tapioki (Bio Planet)

szczypta soli

5 dużych jajek

1/2 szklanki + 2 łyżki drobnego cukru trzcinowego (można użyć także erytrytol, albo mix obu)

 

Co robimy:

1. Piekarnik nagrzewamy na 175 stopni.

Dno tortownicy o średnicy 21-23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki zostawiamy bez papieru, niczym ich nie smarujemy. Na środkowym poziomie piekarnika umieszczamy kratkę – na niej będziemy piec ciasto.

2. Przygotowujemy wszystkie składniki, mąki przesiewamy, najlepiej dwu lub trzykrotnie.

3. Białka oddzielamy od żółtek.

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Nie wolno przerywać ubijania, dopóki piana nie będzie wyraźnie sztywniejsza i lśniąca. Łyżka po łyżce dodajemy cukier trzcinowy. Każdą łyżkę dodajemy dopiero, gdy kolejna zniknie w białku całkowicie.

Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku (zmniejszamy nieco obroty miksera).

4. Do masy dodajemy połowę mąki. Zmniejszamy obroty i łączymy mąkę z masą, niezbyt długo, aby nie przebić jajek oraz aby piana nam nie siadła.

Dodajemy pozostałą mąkę i łączymy z ciastem przy pomocy silikonowej łopatki – zagarniamy (delikatnie, ale stanowczo) ciasto od dołu i łączymy składniki aż mąka będzie niewidoczna w cieście.

Ja całą mąkę staram się wmieszać mikserem, jednak jeżeli nie macie wprawy i aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza, to tak nie róbcie 🙂 .

5. Przelewamy masę do formy – lejemy na środek, nie na boki, ciasto samo spłynie w odpowiednim kierunku. Wygładzamy delikatnie łopatką wierzch.

6. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 28 minut.

Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki  i trzymamy w nim ciasto około 2-3 minuty Wyjmujemy i stawiamy na desce do wystudzenia.

Biszkopt uwalniamy z tortownicy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

Jeżeli chcecie wykorzystać ciasto na drugi dzień, to nie trzeba biszkoptu wyjmować wcześniej, wystarczy z wierzchu przykryć go szczelnie bawełnianą ściereczką.

Brzegi odkrawamy ostrym nożem – trzymając pionowo w stosunku do ciasta, lekko wbijamy nóż między ciasto a brzeg formy i przesuwamy dookoła. Otwieramy tortownicę i wyjmujemy biszkopt, z dna odklejamy papier do pieczenia.

 

Smacznego!

 

 

Pamiętaj:

† Aby prawidłowo odmierzyć mąkę, użyj łyżki, aby nabrać mąkę do miarki, a następnie wyrównaj powierzchnię. Nie przesypuj mąki do kubka ani nie czerp mąki miarką prosto z torby / pojemnika.

† Łyżka to 15 ml. Łyżka nie równa łyżce, dlatego polecam używać miarki 15 ml.

† Każda mąka ma inne właściwości, zamiast na siłę zmieniać rodzaj mąki (a także producenta) przejrzyj inne przepisy, czasami nie jest możliwa zamiana bez zmiany całej reszty proporcji. Więcej pisałam o tym TUTAJ .

2 komentarze

  • Bożena 11 lutego, 2020 at 6:56 pm

    Robiłam chyba wszystkie biszkopty z Pani przepisów, każdy się udał i wszystkim zawsze bardzo snakowaly. Ten wyszedł tak cudowny, że zjedlismy cały po wyjęciu z formy. Do tamtych będę wracać, bo są świetne, ale ten to numer 1! W życiu nie myślałam, że wyjdzie mi biszkopt, a tu kolejny idealny. Dziękuję za ten rewelacyjny przepis.

    Reply
    • Eat It Clean 11 lutego, 2020 at 7:38 pm

      Bardzo się cieszę, że tak mocno smakują moje biszkopty i tak świetnie wychodzą! 🙂 I jestem Monika 😀

      Reply

Leave a Comment

Secured By miniOrange