Ciasteczka cytrynowe (bez glutenu, bez mleka)

Dzisiejszy przepis na ciasteczka dedykuję wszystkim miłośnikom cytrynowych smaków i deserów. Te ciacha są obłędnie smaczne, mocno cytrynowe, ale przede wszystkim zachwycają mnie swoją strukturą. Z zewnątrz są delikatnie chrupiące, a w środku krucho-mięciutkie.

Myślę, że nie przesadzę, gdy powiem, że to jedne z moich najlepszych i ulubionych ciastek. Jako miłośniczka małego co nieco oraz takich orzeźwiających smaków, jestem wniebowzięta, gdy jem takie pyszności. Musicie koniecznie upiec sobie takie łakocie, a ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Do tego nic nie trzeba tutaj wałkować, wycinać. Ciasto nie musi czekać w lodówce na wykorzystanie, a zamiast bawić się w zgrabne wycinanie ciastek, szybko lepicie kuleczki z ciasta i od razu pieczecie 🙂 Ciacha express!

 

 

 

Ciasteczka cytrynowe

 

Co potrzebujemy:

(szklanka = 240 ml, łyżka = 15 ml, łyżeczka = 5 ml)

 

1/2 szklanki mąki jaglanej (Grano)

1/4 szklanki + 2 łyżki mąki ryżowej (Blaviten)

1/4 szklanki (35 g) budyniu waniliowego bez cukru, skrobi modyfikowanej i barwników (Winiary)

2 łyżki skrobi z tapioki (Bio Planet, seria bezglutenowa)

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki suszonej skórki cytrynowej

szczypta soli

1/3 łyżeczki domowego cukru waniliowego (z dowolnego słodzika)

4 pełne łyżki bardzo miękkiego oleju kokosowego

1 duże jajko

5 łyżek cukru trzcinowego

skórka starta z 1 dużej cytryny ekologicznej

1,5 łyżki soku z cytryny ekologicznej (około 1 duża cytryna)

do obtoczenia: 1/4 szklanki (3-4 łyżki) jasnego nierafinowanego cukru trzcinowego

 

Co robimy:

1. Piekarnik nagrzewamy na 175 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia.

2. Do miski przesiewamy mąki, dodajemy proszek i sól, suszoną i startą skórkę cytrynową, cukier waniliowy. Mieszamy i odstawiamy.

3. W drugiej misce umieszczamy olej kokosowy i cukier trzcinowy i za pomocą miksera ucieramy wszystko na średnich obrotach około 2 minuty. Dodajemy jajko i ucieramy około minutę, po czym powoli dodajemy sok z cytryny i ucieramy do połączenia się składników.

4. Dodajemy suche składniki i ucieramy aż utworzy się lepka i bardzo elastyczna masa.

5. Z masy lepimy kulki (1/2 łyżki na 1 ciasteczko). Obtaczamy je w jasnym cukrze trzcinowym i układamy w odstępach na blasze (nie spłaszczamy).

6. Ciasteczka pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 11-13 minut. Wyciągamy blachę z piekarnika i trzymamy na niej ciastka około 3 minuty. Ściągamy i studzimy już na desce.

Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!

 


 

No Comments

Leave a Comment