Cudownie mięciutkie waniliowe babeczki bananowe (bez glutenu, bez mleka)

Wypieków z bananami na blogu było już całkiem sporo, również kilka rodzajów babeczek. Uwielbiam ten efekt, który możemy otrzymać przy wykorzystaniu tych owoców w ciastach, są wilgotne, słodkie, a w zależności jakie użyjemy mąki i dodatki smakowe, możemy otrzymać bardzo różne ciacha. Jedne są bardziej ciężkie, takie typowo muffinowe, inne lżejsze, puszyste, mocno wilgotne.

 

Na blogu znajdziecie przepisy na babeczki bananowe z wykorzystaniem różnych mąk, z jajkami i bez, w wersje vege i paleo:

  1. Babeczki w wersji paleo lub paleo samuraj (do wyboru) z mąką kasztanową i gryczaną (lub samą kasztanową) z czekoladą klik
  2. Muffinki jabłkowo-bananowe w wersji paleo z mąka kasztanową i kokosową, z cynamonem i gorzką czekoladą klik
  3. Wegańskie (bez jajek) muffinki bananowe z bezglutenowymi płatkami owsianymi i mąka kokosową oraz przepyszną kruszonką klik
  4. Paleo muffinki bananowe z mąką kokosową i kasztanową, również, jak poprzednie, mocno korzenne z kokosową kruszonką, ale z dodatkiem jajka, dzięki czemu są bardzo puszyste klik

 

Dzisiaj pokażę Wam jeden z moich ulubionych przepisów na babeczki bananowe. Maksymalnie puszyste, mięciutkie i bardzo lekkie jak na wypiek bananowy. Do tego zamiast dodatku cynamonu i przypraw korzennych, które dosyć często towarzyszą tego typu wypiekom, użyłam wanilii, co dało świetny efekt! Babeczki są przepyszne, mają wspaniałą lekką konsystencję, dosłownie rozpływają się w ustach, dlatego piekę je dosyć często, zwłaszcza gdy zostają jakieś dojrzałe banany. Uwielbiamy je jeść zaraz po wystudzeniu, a nawet jeszcze lekko ciepłe, jak również na drugi dzień, ponieważ są równie mocno puchate i wilgotne.

Na plus można zaliczyć fakt, że przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę oraz to, że tak prostego przepisu nie da się zepsuć 🙂

 

 

Co potrzebujemy:

(użyłam szklanki o pojemności 240 ml)

2 bardzo dojrzałe banany

3/8 szklanki (90 ml) cukru trzcinowego/kokosowego lub innego ulubionego

1 łyżeczka domowego cukru waniliowego (z dowolnego słodzidła)

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub mielona wanilia

1 duże jajko lub 2 bardzo małe (ja lubię dodawać 2 mega mini od młodych kurek, wypiek wychodzi jeszcze lepszy!)

35-40 ml oleju kokosowego (płynnego)

3/4 (180 ml) szklanki mąki ryżowej

1/4 (60 ml) szklanki mąki jaglanej

1/8 szklanki (30 ml) skrobi (daję pół na pół ziemniaczaną i z tapioki)

1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/5 łyżeczki sody (duża szczypta)

1 łyżeczka octu

 

Co robimy:

Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni.

W misce umieszczamy pokrojone banany, rozgniatamy je widelcem, dodajemy jajka i ubijamy. Dodajemy wybrane słodzidło, olej, cukier waniliowy, ekstrakt i mieszamy. Za pomocą blendera rozdrabniamy lekko masę (dosłownie kilka obrotów, nie za dużo!). Dodajemy przesiane mąki, proszek oraz sodę. Wszystko dokładnie mieszamy, możemy ponownie potraktować całość blenderem (również dosłownie 2-3 obroty). Na końcu dodajemy do masy ocet i mieszamy łyżką.

Na kratce do pieczenia (lepiej nie używać blachy) układamy foremki na muffiny lub formę (ja użyłam foremek silikonowych) i nalewamy masę do około 3/4 wysokości, nalewam masę zazwyczaj zostawiając mniej więcej 0.5 cm . Mi z tej porcji wychodzi 9-10 babeczek.

Wstawiamy kratkę z foremkami do piekarnika i pieczemy około 25-28 minut na środkowym poziomie piekarnika. Wyciągamy z piekarnika, studzimy chwilę, wyciągamy z foremek i czekamy aż lekko przestygną.

Ja uwielbiam je jeść lekko ciepłe 🙂 Są pyszne również po ostudzeniu, na drugi i trzeci dzień. Możemy je udekorować pudrem z dowolnego słodzidła, uważam, że lukier czy czekolada są nawet zbyt ciężkie dla tak puszystych i delikatnych babeczek.

 

Smacznego!

 

2 komentarze

  • NINA 28 marca, 2020 at 9:23 pm

    Monika babeczki są prze pyszne nie banalne ,wysmienite sama już nie wiem które są najsmaczniejsze. Pozdrawiam serdecznie Nina

    Reply
    • Eat It Clean 29 marca, 2020 at 7:20 am

      Mam nadzieję, że zasmakujesz i w innych ciastach, ciasteczkach oraz daniach wytrawnych 🙂 Pozdrawiam!!!

      Reply

Leave a Comment

Secured By miniOrange