“Cukier” /ksylitol r贸偶any

Przepis z rodzaju basic 馃檪 Co艣, co przyda si臋 w domu na wiele okazji. Cukier r贸偶any, kt贸ry mo偶na wykona膰 r贸wnie偶 z ksylitolu czy innego s艂odzid艂a, aby wcale tego cukru nie zawiera艂 馃檪 Jest to wspania艂y dodatek do ciast, ciasteczek, plack贸w, nale艣nik贸w, krem贸w, budyniu i wszystkich deser贸w, kt贸re chcecie wzbogaci膰 odrobin膮 s艂odyczy i aromatem r贸偶y.

 

Takie s艂odzid艂o ma nie tylko wspania艂y smak, ale zapach i kolor s膮 r贸wnie偶 warte tego, aby posiada膰 w domu taki produkt 馃檪 Mo偶ecie wykorzysta膰 s艂odzid艂o o 艣rednich kryszta艂kach jak i grubych – przyda si臋 zw艂aszcza do dekoracji, jako posypka do ciasteczek przed pieczeniem… Cukier taki mo偶na r贸wnie偶 zmieli膰 w m艂ynku i otrzyma膰 艣liczny r贸偶owy i r贸偶any jednocze艣nie cukier puder, kt贸ry pos艂u偶y jako posypka do ciasta i nada si臋 wsz臋dzie tam, gdzie u偶ywa si臋 tradycyjny cukier puder. Na jego bazie mo偶na z kolei zrobi膰 cudowny lukier. Taki lukier mo偶ecie wykona膰 z dodatkiem wody, mleka ro艣linnego, soku z cytryny czy wody r贸偶anej – dla mega r贸偶anego aromatu!

 

 

Proporcje r贸偶anego “cukru” mo偶ecie dowolnie dobiera膰 w zale偶no艣ci od tego, jak intensywny kolor i aromat chcecie otrzyma膰. Zazwyczaj proporcje 1 cz臋艣膰 p艂atk贸w do 2 cz臋艣ci r贸偶y s膮 wystarczaj膮ce, ale wykonanie bardzo intensywnego s艂odzika w proporcjach 1:1 r贸wnie偶 b臋dzie super, poniewa偶 w贸wczas otrzymamy niezwykle aromatyczny wyr贸b, dzi臋ki czemu b臋dziemy mogli doda膰 “cukru” mniej. Natomiast je偶eli wolicie otrzyma膰 mniej intensywny dodatek s艂odz膮cy, to dodajcie mniej p艂atk贸w, a wi臋cej s艂odzid艂a 馃檪 .

Najwa偶niejsze b臋dzie znalezienie dobrego 藕r贸d艂a kwiat贸w, absolutnie nie mog膮 to by膰 r贸偶e pryskane 偶adnymi 艣rodkami owadob贸jczymi. Dlatego najbezpieczniej jest wybra膰 si臋 do zaprzyja藕nionego ogrodnika, hodowcy r贸偶, na plantacje ekologiczne, czy uda膰 si臋 w odleg艂e od aglomeracji miejsce i samodzielne nazbiera膰 kwiaty dzikiej r贸偶y. Przy wyborze r贸偶 sugerujcie si臋 ich zapachem, im intensywniejszy, tym lepszy b臋dzie i zapach i smak.

 

 

Po przyniesieniu do domu kwiat贸w, nale偶y oberwa膰 p艂atki, tylko te 艂adne, zwi臋dni臋te lub nadgryzione przez szkodniki odrzucamy. Z p艂atk贸w odcinamy bia艂e ko艅c贸wki, kt贸re bardzo cz臋sto zawieraj膮 sporo goryczki. P贸藕niej po utarciu, gdy r贸偶a pu艣ci sok, niestety taka goryczka przejdzie do cukru i nie b臋dzie smaczny.

Je偶eli chcecie mo偶ecie delikatnie op艂uka膰 p艂atki i wysuszy膰, jednak je偶eli kwiaty pochodz膮 z pewnego 藕r贸d艂a, ten etap mo偶na pomin膮膰. P艂atki ucieramy z odrobin膮 cukru na papk臋 w mo藕dzierzu. Mo偶na r贸wnie偶 pos艂u偶y膰 si臋 blenderem, b臋dzie zdecydowanie szybciej, ale czy lepiej? Jednak jest r贸偶nica pomi臋dzy mechanicznym rozcieraniem, a d艂u偶szym, r臋cznym ucieraniem w mo藕dzierzu czy makutrze. Chocia偶 d艂u偶sza, to jednak r臋czna praca op艂aca si臋 i odwdzi臋czy lepszym smakiem. Wyb贸r metody pozostawiam Wam, jednak mimo i偶 dla wielu os贸b nie ma r贸偶nicy, to ja j膮 wyczuwam.

Utarte na papk臋 p艂atki 艂膮czymy z cukrem, mieszamy. Gdy cukier zabarwi si臋, musimy go wysuszy膰. Ja u偶ywam do tego sporej tacy, kt贸r膮 wyk艂adam papierem do pieczenia lub pergaminem. Wyk艂adam cukier i rozprowadzam tak aby warstwa by艂a jak najcie艅sza. Je偶eli nie macie du偶ej tacy, mo偶ecie u偶y膰 kilku, poniewa偶 cukier musi dobrze wyschn膮膰. Cukier nakrywamy bawe艂nian膮 艣ciereczk膮.

Suszenie w zale偶no艣ci od pogody, wilgotno艣ci w pomieszczeniu i temperatury trwa zazwyczaj od 1 do 2 dni. Tace z cukrem trzeba postawi膰 w jak najmo偶liwiej suche miejsce. Warto co kilka godzin cukier przemiesza膰. Po dw贸ch dniach lub gdy cukier porz膮dnie wyschnie, trzeba cukier przesypa膰 do szczelnych pojemnik贸w /s艂oik贸w.

 

 

 

Co zrobi膰 je偶eli nie mamy dobrej jako艣ci p艂atk贸w r贸偶y, a bardzo bardzo chcemy mie膰 swoje domowe r贸偶ane s艂odzid艂o?

Nie b臋dzie to taki sam efekt, ale spos贸b jest 馃檪 .

Polecam zakupi膰 w sklepie zielarskim albo eko-sklepie suszone p艂atki r贸偶y. Osobi艣cie kupuj臋 cz臋sto takie p艂atki, kt贸re wykorzystuj臋 jako posypk臋 do deser贸w czy po prostu zaparzam jako aromatyczn膮 herbatk臋. Jednak takie p艂atki mo偶na z powodzeniem wykorzysta膰 jako ewentualny dodatek do domowego cukru r贸偶anego, gdy dost臋pu do 艣wie偶ych nie ma.

P艂atki 艂膮czymy z odrobin膮 s艂odzika, mielimy w m艂ynku lub blenderze i tak膮 mieszank臋 do dowolnej ilo艣ci “cukru” – zasada jak wy偶ej – im wi臋cej r贸偶y w stosunku do cukru, tym taki cukier b臋dzie bardziej intensywny, wiec podobnie jak w przypadku tradycyjnego wyrobu, mo偶ecie aromat regulowa膰 zmniejszaj膮c lub zwi臋kszaj膮c ilo艣膰 p艂atk贸w. W zale偶no艣ci od tego, jak mocno wysuszone p艂atki u偶ywacie, taki cukier tak偶e warto podsuszy膰 kilka godzin lub dob臋 i schowa膰 do szczelnego s艂oiczka.

Uprzedzaj膮c pytania jakie p艂atki suszone kupuj臋, to zazwyczaj wybieram sprawdzonych firm zielarskich, np. Dary Natury, aby mie膰 pewno艣膰, 偶e otrzymuj臋 produkt ekologiczny i surowiec najwy偶szej jako艣ci. Opr贸cz p艂atk贸w warto mie膰 i inne produkty r贸偶ane. Kupicie r贸wnie偶 suszone owoce, a tak偶e p膮czki – kt贸re cudownie wygl膮daj膮 jako dekoracja do deser贸w. Wszystkie te produkty mo偶na dodawa膰 do dowolnej herbaty lub zaparza膰 solo – idealne na zim臋! Wi臋c warto zaopatrzy膰 si臋 w takie cude艅ka i mie膰 zawsze pod r臋k膮.

 

Proste, prawda?

Mam nadziej臋, 偶e przepis przyda si臋 Wam do wielu pysznych deser贸w. U mnie na pewno kilka si臋 pojawi 馃槈

 

No Comments

Leave a Comment