Jajka w chmurach z prażoną szynką parmeńską

Pyszne, szybkie i bardzo proste danie, a jakże efektowne! Uwielbiam jajka w chmurach, są niezwykle delikatne, można przyrządzać je na różne sposoby. Podobny przepis pojawił się już jakiś czas temu, natomiast dzisiaj proponuję przyrządzić takie jajka z dodatkiem szynki parmeńskiej, która nada im cudownego smaku i dzięki swojej chrupkości urozmaicają całość. Jajka w takiej postaci są po prostu ciekawym dodatkiem do śniadania wielkanocnego, ale również propozycją na codzienne menu.

Upieczecie je szybko, wyglądają jak ekskluzywne danie, a są tak samo proste jak jajecznica 🙂 Przecież nie wszystko musi wymagać od nas ogromnego nakładu pracy i czasu!

 

 

 

 

Jajka w chmurach z prażoną szynką parmeńską

 

 

Co potrzebujemy:

2 jajka

łyżka suszonych pomidorów w wiórkach ( Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem)

szczypta soli i odrobina pieprzu

1/4 łyżeczki granulowanego czosnku

1/3 łyżeczki suszonego tymianku (otartego w moździerzu na proszek)

odrobina suszonej natki pietruszki

2-3 plastry szynki parmeńskiej

 

 

Co robimy:

 

Szynkę kroimy na małe kawałki (polecam tutaj użyć nożyczki – tak jest szybciej i łatwiej).

Rozgrzewamy patelnię, przekładamy szynkę i podprażamy ją do chrupkości. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i zostawiamy do ostudzenia.

 

Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni.

Białka oddzielamy od żółtek. Każde żółtko musi znaleźć się w osobnej miseczce, uważajcie aby ich nie przebić.

Białka umieszczamy razem ze szczyptą soli w metalowej misce i ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę, taką jak do bezy, czyli mocno sztywną, dającą się formować, w przeciwnym razie białka podczas pieczenia się rozpłyną i stracą kształt. Dodajemy przyprawy i 3/4 szynki, nie mieszamy, oprószamy lekko wierzch białek. Nigdy nie dodawajcie przypraw i pozostałych dodatków zanim białka nie będą ubite na sztywna pianę.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie smarujemy olejem. Układamy na nim białka za pomocą łyżki, tworząc kształt chmurki, takich kopczyków musi być tyle, ile użyliśmy jajek, w moim przypadku dwa. W każdej “chmurce” na środku robimy łyżką mały dołek. Posypujemy z wierzchu pozostałą szynką parmeńską.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 3 minuty. Wyjmujemy z piekarnika i do każdego dołka wlewamy delikatnie żółtko. Podpiekamy do lekkiego ścięcia żółtek, około 4 minuty w zależności od tego jak ścięte żółtka lubicie, a także od mocy piekarnika. Jeżeli białka mocno się rumienią można zmniejszyć nieco temperaturę.

Po wyjęciu z piekarnika podważamy jajka łopatką i przekładamy szybko na talerz.

Podajemy od razu z dowolnymi warzywami, ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

 

No Comments

Leave a Comment