Kokosowo-migdałowy pudding chia z owocami leśnymi (bez nabiału)

Latem niby mam więcej energii, dni są coraz dłuższe, jednak ciepła pogoda i piękne słońce powodują, że nie specjalnie mam zawsze ochotę na przygotowanie wykwintnych, praco- i czasochłonnych posiłków i deserów. Po drugie w taką pogodę wolę czas poświęcić na aktywność na świeżym powietrzu niż stanie przy garnkach 🙂 I w końcu po trzecie, wcale nie mam ochoty na nic innego niż owoce, warzywa, lekkie dania, desery, proste i szybkie, a jednocześnie na tyle lekkie, że mogę dobrze czuć się w upał (swoją drogą podziwiam tych, którzy przy ponad 30 stopniach są w stanie wsunąć karkówkę z grilla 🙂 ).

Stawiam zazwyczaj na świeże owoce i dużo warzyw, ale lubię też te dary lata przerabiać na różne inne fajne pyszności. Jednym z pożywnych śniadań/deserów jest pudding chia. I chociaż absolutnie nie przeceniam chia nad rodzimym siemieniem lnianym, to zdecydowanie warto od czasu do czasu skorzystać z dostępności różnych produktów i zaserwować sobie coś pysznego i zdrowego.

 

Korzystając z obfitości letnich owoców, przygotowałam pudding z ich wykorzystaniem. W roli głównej słodkie dary lasów i ogrodów. Naturalnie możecie wykorzystać te najbardziej ulubione, a nawet jeden rodzaj owoców. Dla wzbogacenia wartości odżywczych do puddingu dodałam nasiona konopi i użyłam mleko migdałowe (można dodać również inne roślinne mleko). Przygotujcie ten deser bez rafinowanego cukru, dodajcie miód, syrop klonowy czy eryterytol.

 

 

 

 

Kokosowo-migdałowy pudding chia z owocami leśnymi

 

Co potrzebujemy:

1/2 szklanki owoców leśnych (jagody, borówki czerwone, borówki amerykańskie, jeżyny, maliny)

1/2 szklanki tłustego mleka kokosowego

1/2 szklanki mleka migdałowego

5 łyżek nasion chia

1 łyżka nasion konopnych (zmielonych)

1-2 łyżki dowolnego słodzidła

1/4 łyżeczki mielonej wanilii

do podania: jogurt kokosowy/śmietanka kokosowa i świeże owoce

 

 

Co robimy:

1.Owoce podgrzewamy lekko z mlekiem migdałowym i słodzikiem aż zmiękną. Blendujemy całość i przelewamy przez sitko aby pozbyć się pestek. Studzimy.

2.Do ostudzonego płynu dodajemy mleko kokosowe, wanilię, nasiona chia, mielone nasiona konopi i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut i co jakiś czas mieszamy żeby zapobiec zlepianiu się ziarenek.

3.Przelewamy do szklanek i chowamy do lodówki na 1-2 godziny lub na całą noc.

4.Przed podaniem dekorujemy jogurtem kokosowym lub śmietanką kokosową (można ją ubić z małym dodatkiem erytrytolu lub ksylitolu). Dekorujemy owocami i jemy.

 

Smacznego!

 

 

No Comments

Leave a Comment