Konfitura z żurawiny (niskosłodzona)

Niskosłodzona konfitura z żurawiny jest świetna do mięs i dań wytrawnych, ale równie mocno polecam ją w wersji deserowej. Ja osobiście wolę mniej słodkie przetwory, w związku z tym mi odpowiada mała ilość słodyczy, jeżeli chcecie możecie naturalnie zwiększyć ilość cukru, jednak polecam spróbować takiej wersji niskosłodzonej.

Dla mnie taki słoiczek konfitury jest obowiązkowy do pieczeni, do zrazów, do wielu mięs. Uwielbiam nią również nadziewać mięsne roladki, dodawać do wielu dań wytrawnych. Ale wykorzystuję również tak przygotowaną żurawinę do przyrządzenia wielu deserów, dodaję w zimowe wieczory do herbaty, smaruję nią pyszne domowe ciasteczka, używam do jaglanki. Nie mogę jeść nabiału, ale jeżeli możecie, to jest to po prostu wymarzony dodatek do smażonego sera, grillowanego Camembertu czy po prostu jako dodatek do deski serów.

Żurawina jest pyszna i zdrowa, dlatego na zimę zawsze mam ją w swojej domowej spiżarni i bardzo polecam przygotować sobie chociaż kilka słoiczków!!

 

 

Jeżeli zamrozicie świeżą, dojrzałą żurawinę, to wówczas straci ona nieco goryczki, a po ugotowaniu będzie mniej kwaśna. Radzę zaopatrzyć się w żurawinę dobrej jakości, z pewnego źródła. Mi udało się kupić leśną, niepryskaną i przepyszną żurawinę, która jest całkiem słodka jak na żurawinę. Niestety zapomniałam dopytać czy to jakaś odmiana, czy zwyczajnie żurawina leśna, to już gatunek, ale jeżeli macie możliwość kupić żurawinę od “pewnych” sprzedawców, to wybierzcie właśnie taką! A może macie rodzinę na wsi, gdzieś blisko czystego lasu i możecie sami zebrać wiaderko? Uwierzcie mi, że takie owoce będą nie tylko zdrowsze, ale przede wszystkim o niebo smaczniejsze, a to wpłynie na smak konfitury.

 

Co potrzebujemy:

600-700 g świeżej żurawiny

około 150-250 g cukru trzcinowego (przy bardzo słodkich konfiturach można ilość zwiększyć, polecam jednak wypróbować wersji mniej słodkiej), można użyć również miodu

sok z jednej małej pomarańczy ekologicznej + woda (lub sam sok, sama woda)

 

Żurawinę należy przebrać, opłukać, osuszyć i zamrozić. Jak pisałam wyżej, z takiej konfitura wyjdzie po prostu smaczniejsza. Mrozimy 2-3 dni.

Wycisnąć sok z pomarańczy, przelać do naczynia z miarką i uzupełnić wodą tak, aby osiągnąć równowartość szklanki (250ml). Można również użyć jedynie soku z pomarańczy (250ml), mi jednak zależało na mniej pomarańczowym smaku, można także zastąpić go sokiem z cytryny. Jeżeli nie chcecie aby konfitura miała jakikolwiek posmak cytrusów, albo jesteście na nie uczuleni, to oczywiście możecie użyć samej wody.

Płyn przelewamy do garnka (najlepiej żeliwnego, aby konfitura nie straciła koloru, a witamina C nie wyszła w w reakcje z aluminium), dodajemy cukier trzcinowy i zagotowujemy. Do tak powstałego syropu dodajemy owoce żurawiny (nie rozmrażamy ich wcześniej). Gotujemy około 25-40minut w zależności od owoców, od czasu do czasu mieszamy konfiturę (drewnianą łyżką, nigdy metalową). Gdy już mocniej zgęstnieje, możemy, w zależności od preferencji, gotować jeszcze trochę, aż płyn odparuje całkowicie, a konfitura będzie bardzo gęsta, albo pozostawić ją w wersji delikatnie rzadszej z mała ilością soku. Ja lubię połowę konfitury przygotować w wersji “luźniejszej”, a drugą połowę mocno odparowuję, uzyskując gęstą, bardzo aromatyczną konfiturę.

Gorącą konfiturę przekładamy do słoików, odwracamy do góry dnem. Pasteryzujemy.

 

Porady:

Jest to podstawowy przepis na konfiturę z żurawiny. Ale polecam poeksperymetnować.

– Dodajcie do konfitury cynamon, odrobinę mielonych goździków i anyżu, a otrzymacie cudownie korzenną, jesienno-zimową przekąskę

-Do konfitury można również dodać jedno starte na tarce jabłko, które doda fajnego posmaku całości i pomoże zgęstnieć masie podczas gotowania

-Polecam również wersję z różą. Połączenie aromatycznych płatków róży i kwaskowatej żurawiny jest genialne! Wystarcza dwie-trzy garści płatków lub 2-3 łyżki suszonych (dodajemy je od razu, razem z owocami).

-Polecam również w wersji 18+ dodatek nalewki, wiśniówki, rumu, brandy. Owoce jagodowe w towarzystwie takich procentów zawsze nabierają bardzo wykwintnego charakteru. Taka konfitura będzie idealna jako dodatek do świątecznych deserów i ciast

 

Smacznego!

 

No Comments

Leave a Comment