Lemon curd (wegański, bez jajek, bez masła)

Czasami zaczynam przepisy od końca, bo dzisiaj chciałam pokazać Wam jak przyrządzić Lemon Curd bez jajek, a na blogu nie ma podstawowego przepisu z jajkami 😀 Naturalnie nadrobię tę zaległość, a dzisiaj wersja wegańska. Ten krem jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Uwielbiam jego mocny, cytrynowy smak.

Jakiś czas temu jedna z czytelniczek poprosiła mnie o podanie przepisu na lemon curd. Od razu zaczęłam recytować pięknie mój ulubiony przepis… po czym dodała “Ale Monia, bez jajek”  W pierwszym momencie załamałam się, “Jeny znowu komplikacje”…
Ale jeszcze tego samego dnia grzecznie podreptałam do kuchni i zaczęłam mieszać, wyciskać, gotować… No i proszę, voila! Jak malowany  Lemon curd bez jajek i masła.

 

Mój krem jest mało słodki, wystarczająco słodki, żeby nie skwasić się przy jedzeniu, jednak ja wolę takie kwaskowe kremy. Jeżeli dla Was musi być mocno słodko, to po prostu dodajcie więcej słodzika.

Bardzo podoba mi się ta wersja bez jajek, ponieważ taki krem jest super wygodny. Nie dość, że szybko się go przygotowuje, to nie muszę martwić się, czy jajka mi się ładnie zetną. Do tego krem jest “bezpieczny”, ponieważ ten klasyczny wymaga bezwzględnego trzymania deserów z jego użyciem w lodówce, tutaj możemy jakiś czas przechowywać (np. ciastka) w temperaturze pokojowej, nie bojąc się, że krem zepsuje się poza lodówką.

Krem jest delikatny, ale mooocno cytrynowy, o świetnej konsystencji, idealny do lodów, nadziewania ciast i ciasteczek, jako polewa, wypełnienie kruchych babeczek, a i tak, jak przystało na smarowidła, sprawdza się najlepiej, gdy po prostu wyjadamy go łyżeczką wprost ze słoika

 

 

 

 

 

Lemon curd bez jajek i masła

 

Co potrzebujemy:

skórka starta z 2 ekologicznych dużych cytryn*

180 ml soku z ekologicznej cytryny (2 bardzo duże sztuki)*

50 ml wody

50 ml mleka migdałowego

1 łyżka oleju kokosowego (w stałej konsystencji)

1/2 szklanki erytrytolu/cukru trzcinowego/cukru kokosowego (krem wychodzi kwaskowy, jeżeli wolicie słodszy, dodajcie więcej słodzidła)

2 łyżki waniliowego budyniu bez cukru, skrobi modyfikowanej i barwników, np. Winiary (lub 1 i 3/4 łyżki skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej i odrobina wanilii) **

opcjonalnie: szczypta kurkumy dla koloru (ja nie daję, a kolor i tak jest pięknie intensywny, jednak kurkumina jest także naturalnym barwnikiem w budyniu)

 

*Koniecznie użyjcie ekologiczne cytryny. Pomijając kwestie zdrowotne, brak oprysków i woskowania skórki (której nota bene nie trzeba szorować przed starciem), to sok takich cytryn jest o wiele smaczniejszy. Dosłownie “bardziej cytrynowy”.

**Skrobia w budyniu jest drobno zmielona, dzięki czemu lemon curd wychodzi gładszy i moim zdaniem zdecydowanie lepszy. Polecam użyć taki budyń, w którym jest przewaga skrobi ziemniaczanej i odrobina kukurydzianej, bez skrobi modyfikowanej. Ja używam Budyń waniliowy bez cukru ‘Winiary’.

 

 

Co robimy:

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy skórkę z cytryn. Stawiamy na palniku i zagotowujemy, od razu ściągamy całość z ognia i przykrywamy. Odstawiamy na około 15-20 minut.

Po tym czasie odcedzamy mleko, starając się, pozostałe na sitku skórki z cytryny, wycisnąć ze wszystkich soków.

Do garnka dodajemy wodę, sok z cytryn, proszek budyniowy/skrobię i mieszamy dokładnie do rozpuszczenia jej w płynie. Dodajemy wybrane słodzidło i ponownie mieszamy.

Stawiamy na palniku i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mocno mieszamy wszystko mątewką. Gdy masa zgęstnieje, mieszamy jeszcze 1-2 minuty, dodajemy powoli mleko i mieszamy, gotujemy na małym ogniu około 2 minuty. Dodajemy olej kokosowy, mieszamy i ściągamy z palnika.

Lemon curd przelewamy do wyparzonych słoików (u mnie 2 małe słoiczki), wierzch nakrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała wierzchu kremu. Odstawiamy do ostudzenia.

Zdejmujemy folię z wierzchu. Słoiki zakręcamy i chowamy do lodówki do stężenia kremu.

Używamy do ciasteczek, tart, jako polewę… Możemy przechowywać go w lodówce ponad 2 tygodnie.

Gdyby krem w lodówce zbyt mocno zgęstniał, to przed użyciem wystarczy wyjąć go i ogrzać w temperaturze pokojowej około 10 minut, następnie mocno wymieszać.

 

Smacznego!

 

No Comments

Leave a Comment