Mini mazurki do koszyczka (bez glutenu, bez mleka, bez jajek)

 

 

 

 

W dzisiejszym przepisie macie du偶y wyb贸r 馃檪 To jaki ko艅cowy efekt b臋dzie, zale偶y od Was.

Do upieczenia mazurk贸w i/lub ciasteczek podaj臋 Wam 3 r贸偶ne przepisy na ciasto, mam ich wi臋cej w zanadrzu, ale te zawsze mi si臋 sprawdzaj膮 najlepiej i nie chcia艂am aby wyb贸r musia艂 by膰 pomi臋dzy 20, bo gdy wyb贸r jest zbyt du偶y, to nagle nie wiadomo co wybra膰.

Wszystkie przepisy s膮 bez glutenu i produkt贸w mlecznych. Dwa z nich nie zawieraj膮 jajek, czyli b臋d膮 艣wietne dla wegan i uczulonych na jajka. Jeden nie zawiera zb贸偶 i jest odpowiedni dla os贸b na diecie paleo. Natomiast pierwszy z przepis贸w, to m贸j ulubiony spos贸b na ciasteczka, mazurki, do jego wykonania potrzebne s膮 sk艂adniki, kt贸re na pewno macie w domu, wychodzi z niego pyszne, delikatne kruche ciasto.

Na ko艅cu, gdy wybierzecie ju偶 ciasto i upieczecie spody, wykonamy reszt臋 馃檪

 

 

 

Trzy przepisy na ciasto kruche do mazurk贸w

 

 

1. Ry偶owe mazurki

 

Co potrzebujemy (na dwie du偶e blachy ciastek):

(szklanka = 240 ml, 艂y偶ka = 15 ml, 艂y偶eczka = 5 ml)

2 i 1/4 szklanki m膮ki ry偶owej (Balviten)

1/4 szklanki waniliowego budyniu (bez cukru, skrobi modyfikowanej i barwnik贸w, np. Winiary) LUB skrobia z tapioki/ziemniaczana i odrobina ekstraktu waniliowego/mielonej wanilii聽*

1/2 szklanki jasnego, nierafinowanego cukru trzcinowego lub erytrytolu

1/2 szklanki p艂ynnego oleju kokosowego + do wyrabiania (do oko艂o 3/4 szklanki 艂膮cznie)**

2 艣redniej wielko艣ci jajka

2 艂y偶eczki domowego cukru waniliowego z dowolnego s艂odzid艂a, np erytrytolu

szczypta soli

 

Co robimy:

Do miski wybijamy jajka, dodajemy cukier trzcinowy lub erytrytol i za pomoc膮 trzepaczki rozbijamy jajka, 艂膮cz膮c je z cukrem (nie u偶ywamy tutaj miksera). Mieszamy i ubijamy tak d艂ugo a偶 s艂odzid艂o si臋 rozpu艣ci i masa stanie si臋 ja艣niejsza. Dodajemy 鈥渃ukier鈥 waniliowy i 1/2 szklanki p艂ynnego oleju kokosowego, mieszamy dok艂adnie a偶 sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮.

Dodajemy szczypt臋 soli, przesian膮 m膮k臋 oraz budy艅 /skrobi臋 z ekstraktem/. Mieszamy i stopniowo po 艂y偶ce dodajemy wi臋cej oleju kokosowego, tyle ile ciasto zabierze. Ciasto ma by膰 plastyczne, elastyczne, lekko (ale delikatnie) lepkie. Ka偶da m膮ka i ka偶de jajka s膮 inne, dlatego tutaj ilo艣膰 oleju trzeba dozowa膰 na wyczucie, powoli po 艂y偶ce.

Gdy ciasto ju偶 jest plastyczne, lepimy z niego kul臋 i odstawiamy na bok na oko艂o 10-15 minut, nie do lod贸wki.

Przygotowujemy stolnic臋. Rozk艂adamy na niej kawa艂ek papieru do pieczenia i na nim k艂adziemy kawa艂ek ciasta, przykrywamy go foli膮 spo偶ywcz膮 i staramy si臋 rozwa艂kowa膰 ciasto na grubo艣膰 6-7 mm. Gdyby ciasto podczas kolejnego wa艂kowania zacz臋艂o nieco wysycha膰, wystarczy zwil偶y膰 mocno d艂onie i mokrymi r臋koma zagnie艣膰 ciasto. Je偶eli to nie pomo偶e, to albo ciasto ma za ma艂o oleju, albo po prostu wystarczy doda膰 kilka kropli wody do ciasta.

Wycinamy dowolne kszta艂ty w przypadku ciasteczek. Je偶eli wycinamy mazurki, to r贸wnie偶 mo偶emy pos艂u偶y膰 si臋 wycinaczkami do ciastek, ale musimy dodatkowo wykona膰 brzegi – mo偶na, jak ja, u偶y膰 po prostu wycinaczek w r贸偶nych kszta艂tach i rozmiarach, albo zrobi膰 z ciasta ma艂e wa艂eczki i przymocowa膰 je na brzegu ciastek.

Gdy wszystkie ciastka b臋d膮 ju偶 wyci臋te, wstawiamy blachy z ciastkami do lod贸wki na 15 minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Wyjmujemy jedn膮 blach臋 z lod贸wki i wstawiamy na 艣rodkowy poziom piekarnika. Pieczemy oko艂o 12-14 minut. Wyjmujemy blach臋 i dos艂ownie p贸艂 minuty trzymamy na blasze i delikatnie przek艂adamy do ostudzenia.

 

 

 

2. Bezglutenowe mazurki (bez jajek)聽

 

Co potrzebujemy:

(szklanka = 240 ml, 艂y偶ka = 15 ml, 艂y偶eczka = 5 ml)

1 szklanka m膮ki jaglanej (Grano)

1/2 szklanki m膮ki ry偶owej (Balviten)

1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej (Bio Planet)

1/4 szklanki skrobi z tapioki (Bio Planet)

艂y偶eczka domowego 鈥渃ukru鈥 waniliowego z dowolnego s艂odzid艂a

1/3 艂y偶eczki soli

1/2 艂y偶eczki bezglutenowego proszku do pieczenia z sod膮 i kamieniem winnym

5 艂y偶ek oleju kokosowego (3/8 szklanki)

80 ml mleka kokosowego rzadkiego z kartonika (Eco Mil bez cukru)

1 艂y偶eczka 偶elatyny (opcjonalnie, ja u偶ywam, aby mie膰 pewno艣膰, 偶e ciastka zachowaj膮 kszta艂t)

1/2 szklanki cukru trzcinowego (mo偶na u偶y膰 erytrytolu)

 

opcjonalnie: kilka kropli ekstraktu z wanilii 100%

ewentualnie 1-2 艂y偶eczki syropu klonowego (gdyby ciasto by艂o zbyt suche)

 

Co robimy:

Do miski przesiewamy m膮ki, dodajemy proszek do pieczenia, s贸l oraz 鈥渃ukier鈥 waniliowy. Mieszamy i odstawiamy na bok.

Cukier oraz 偶elatyn臋 mielimy w m艂ynku na proszek.

Olej podgrzewamy do rozpuszczenia. Do ciep艂ego dodajemy mleko kokosowe, ekstrakt waniliowy oraz cukier z 偶elatyn膮. Mieszamy bardzo dok艂adnie a偶 ca艂o艣膰 b臋dzie jednolita bez grudek.

Mieszank臋 dodajemy do miski z m膮kami. Mieszamy wszystko najpierw 艂y偶k膮, nast臋pnie wyrabiamy rekami jednolite, nieco lepkie ciasto. Zawijamy je w foli臋 spo偶ywcz膮 i wk艂adamy do lod贸wki na oko艂o 10 do 15 minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, a blach臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia.

Przygotowujemy dwa wi臋ksze kawa艂ki folii spo偶ywczej 鈥 pomi臋dzy nimi b臋dziemy wa艂kowa膰 ciasto na stolnicy.

Ciasto wa艂kujemy na grubo艣膰 oko艂o 5-6 mm.

Je偶eli ciasto podczas ponownego wa艂kowania zacznie si臋 nieco kruszy膰, dobrze jest doda膰 nieco syropu klonowego i ponownie zagnie艣膰 ciasto.

Wycinamy dowolne kszta艂ty w przypadku ciasteczek. Je偶eli wycinamy mazurki, to r贸wnie偶 mo偶emy pos艂u偶y膰 si臋 wycinaczkami do ciastek, ale musimy dodatkowo wykona膰 brzegi – mo偶na, jak ja, u偶y膰 po prostu wycinaczek w r贸偶nych kszta艂tach i rozmiarach, albo zrobi膰 z ciasta ma艂e wa艂eczki i przymocowa膰 je na brzegu ciastek.

Pieczemy je na 艣rodkowym poziomie piekarnika oko艂o 7 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i trzymamy je jeszcze oko艂o 15-30 sekund. Wyjmujemy i nie 艣ci膮gamy od razu z blachy, odczekujemy 2-3 minuty i mo偶emy je ju偶 zdj膮膰 i studzi膰.

 

 

 

3. Migda艂owo-kokosowe mazurki bez zb贸偶 i jajek (paleo, wega艅skie)

 

Co potrzebujemy:

(szklanka = 240 ml, 艂y偶ka = 15 ml, 艂y偶eczka = 5 ml)

1/2 szklanki m膮ki kokosowej

1 i 1/2 szklanki bia艂ej m膮ki migda艂owej *

1/3 szklanki (80 ml) mas艂a kokosowego – czyli tzw. pasty kokosowej (w sta艂ej konsystencji)**

2 pe艂ne 艂y偶ki oleju kokosowego (w sta艂ej konsystencji)

90 ml syropu klonowego (mo偶na zast膮pi膰 miodem)

szczypta soli

opcjonalnie : odrobina ekstraktu waniliowego i migda艂owego

 

*to m膮ka z blanszowanych migda艂贸w, ale mo偶na u偶y膰 r贸wnie偶 klasycznej m膮ki migda艂owej; nie u偶ywamy tutaj raczej mielonych migda艂贸w, tylko odolejon膮 m膮k臋 migda艂ow膮

** najlepiej u偶y膰 tutaj mas艂a kokosowego, efekt ko艅cowy zdecydowanie jest najlepszy, jednak mo偶na je zast膮pi膰 olejem kokosowym – oko艂o 1/4 szklanki + 2 艂y偶ki z przepisu – czyli oko艂o 6 du偶ych 艂y偶ek 艂膮cznie

 

Co robimy:

Mieszamy razem dok艂adnie mas艂o koksowe, olej kokosowy, syrop klonowy. Musi powsta膰 dosy膰 jednolita masa. Dodajemy ekstrakt. Mieszamy i dodajemy przesiane m膮ki oraz szczypt臋 soli.

Ca艂o艣膰 zagniatamy i staramy si臋 ulepi膰 plastyczne ciasto. Musicie pami臋ta膰 o tym, 偶e ka偶da m膮ka kokosowa jest inna i inaczej ch艂onie wilgo膰, dlatego by膰 mo偶e b臋dzie potrzeba dodania nieco wi臋cej mas艂a kokosowego.

Ciasto rozwa艂kowujemy na stolnicy pomi臋dzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spo偶ywczej na grubo艣膰 oko艂o 6-8 mm.

Wycinamy dowolne kszta艂ty w przypadku ciasteczek. Je偶eli wycinamy mazurki, to r贸wnie偶 mo偶emy pos艂u偶y膰 si臋 wycinaczkami do ciastek, ale musimy dodatkowo wykona膰 brzegi – mo偶na, jak ja, u偶y膰 po prostu wycinaczek w r贸偶nych kszta艂tach i rozmiarach, albo zrobi膰 z ciasta ma艂e wa艂eczki i przymocowa膰 je na brzegu ciastek.

Chowamy blach臋 z ciastkami na 15 minut do lod贸wki. Po tym czasie wyci膮gamy blach臋.

Piekarnik nagrzewamy na 170- 175 stopni (w zale偶no艣ci od piekarnika).

Pieczemy ciastka i/lub mazurki na 艣rodkowym poziomie piekarnika oko艂o 10 -12 minut w zale偶no艣ci od grubo艣ci ciastek, nale偶y je pilnowa膰 aby zbytnio si臋 nie rumieni艂y.

Wyjmujemy blach臋 i dos艂ownie p贸艂 minuty trzymamy na blasze i delikatnie przek艂adamy do ostudzenia.

 

 

 

MAZURKI

 

Gdy mamy ju偶 gotowe, upieczone mazurki i ciasteczka, musimy je udekorowa膰 i doda膰 im troszk臋 smaku.

I tutaj r贸wnie偶 mamy wyb贸r.

 

Do mazurk贸w :

  1. mo偶na u偶y膰 ulubion膮 konfitur臋, mus owocowy, podgrza膰 go i posmarowa膰 spody cienk膮 warstw膮
  2. wykona膰 szybk膮, prost膮 galaretk臋 i zamiast nadzienia owocowego, zastosowa膰 jej cienka warstw臋

 

I. My艣l臋, 偶e pierwszy spos贸b jest prosty i nie wymaga specjalnej instrukcji. Potrzebujecie jedynie ulubion膮 konfitur臋 lub d偶em (najlepiej domowej roboty, bez cukru). Wystarczy go lekko podgrza膰 i wyla膰 cienk膮 warstw臋 na sp贸d (najlepiej za pomoc膮 malutkiej 艂y偶eczki), musimy pami臋ta膰 aby nie nape艂nia膰 mazurka po brzegi i zostawi膰 odrobin臋 miejsca na lukier.

II. Drugi spos贸b jest r贸wnie prosty.

Co potrzebujemy:

-woda kwiatowa (r贸偶ana, lawendowa, z kwiat贸w pomara艅czy) oraz oko艂o 200 ml wody zwyk艂ej

-zamiennie – odrobina soku, np. malinowy, z czarnej porzeczki, jab艂kowy lub inny ulubiony

-偶elatyna lub agar (ilo艣膰 zgodna z instrukcj膮 na opakowaniu)

 

W garnku zagotowujemy wod臋 z dodatkiem kilku 艂y偶ek wody kwiatowej lub sok. Dodajemy 偶elatyn臋 i zestawiamy z palnika. Mieszamy i studzimy. Je偶eli u偶ywacie agar, to jego nale偶y chwilk臋 gotowa膰 (patrzcie – instrukcje na opakowaniu).

Gdy galaretka b臋dzie ju偶 zimna i zacznie delikatnie t臋偶e膰 (jednak nale偶y pilnowa膰, aby nie st臋偶a艂a kompletnie!), za pomoc膮 ma艂ej 艂y偶eczki umieszczamy nieco p艂ynu w zag艂臋bieniu mazurka. Zostawiamy do st臋偶enia lub ostudzenia.

 

Lukier (w mniej kalorycznej ods艂onie)

Zamiast tradycyjnego lukru proponuj臋 nieco zdrowsz膮 wersj臋.

Potrzebujemy:

  • oko艂o 3/4 szklanki erytrytolu, ksylitolu lub innego ulubionego zdrowszego zamiennika cukru (w jasnym kolorze, inaczej lukier b臋dzie 偶贸艂ty) zmielonego na puder
  • do wyboru nieco wody, mleka ro艣linnego, soku z cytryny, pomara艅czy lub wody kwiatowej
  • w wersji o nieco g臋stszej konsystencji zamiast wody mo偶na u偶y膰 mleko lub 艣mietank臋 kokosow膮
  • aby lukier zastyga艂 pi臋knie jak lukier kr贸lewski (na bia艂kach) mo偶na u偶y膰 oko艂o 1 艂y偶k臋 mi臋kkiego oleju kokosowego lub mas艂a kokosowego

 

Je偶eli u偶ywacie olej kokosowy (lub mas艂o kokosowe), musimy na pocz膮tku utrze膰 go z cukrem, dodajemy nast臋pnie nieco wody (lub mleka ro艣linnego) i ucieramy a偶 powstanie g臋sta i jasna pasta. Ilo艣膰 p艂ynu dozujemy ma艂ymi porcjami tak, aby uzyska膰 po偶膮dan膮 konsystencj臋.

W klasycznej wersji po prostu mieszamy puder z p艂ynem. P艂yn dodajemy po 艂y偶eczce, aby nie by艂 zbyt rzadki.

Do wykonania kolorowego lukru do pudru dodajemy nieco sproszkowanych burak贸w, liofilizowanych malin (lub innych owoc贸w) zmielonych na puder. Mo偶na doda膰 r贸wnie偶 sok (malinowy, z burak贸w…).聽 W zale偶no艣ci od preferowanego koloru mo偶na doda膰 tak偶e kurkum臋 , sproszkowane algi zielone lub niebieskie, czy kakao.

Gotowy lukier mo偶na prze艂o偶y膰 do woreczka cukierniczego lub za pomoc膮 艂y偶eczki nak艂ada膰 na mazurki pokryte wcze艣niej d偶emem lub galaretk膮 (po st臋偶eniu). Ciasteczka dekorujemy dowolnie. Odstawiamy do st臋偶enia lukru.

Je偶eli nie chcecie przygotowywa膰 nadzienia z galaretki lub konfitury, to spokojnie mo偶na pomin膮膰 ten krok i ozdobi膰 wszystko wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 samego lukru.

 

Musicie przyzna膰, 偶e przygotowanie takich mini mazurk贸w wcale nie jest skomplikowane. Mo偶ecie prac臋 nad nimi podzieli膰 sobie na kilka dni. Warto upiec ciasto w wolnej chwili, a reszt臋 wykona膰 np. nast臋pnego dnia, wtedy nie odczujemy nat艂oku pracy, kt贸ra zawsze pojawia si臋 w przygotowaniach 艣wi膮tecznych.

Mazurki i ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku, puszce.

 

Smacznego!

 

 

 

2 komentarze

  • Magda Kwiecie艅 20, 2019 at 6:48 pm

    Mazurki zrobi艂am z m膮k膮 ry偶owa, a ciasteczka w wersji paleo. Wszystkie s膮 tak dobre, 偶e na jutro niewiele zostanie 馃檪

    Reply
    • Eat It Clean Kwiecie艅 20, 2019 at 6:54 pm

      Haha no to rewelacja 馃檪 ciesz臋 si臋, 偶e smakuj膮!

      Reply

Leave a Comment