Owocowa galaretka-mus w wersji wegańskiej, bez cukru

Pyszny deser z owoców lata, który przygotujecie w mgnieniu oka. Idealny na ciepłe dni, gdy nie mamy ochoty nic piec, a jedyne to, co możemy przełknąć, to płyny, owoce i zimne dania. Galaretki zazwyczaj przygotowuję z soków owocowych, ale tym razem przyrządziłam ją w wersji przypominającej bardziej mus. Jest przygotowana z przetartych owoców, które możecie dobrać pod swój gust smakowy, albo po prostu wykorzystać to, co macie w domu czy na co aktualnie mamy sezon. Szybko, bez komplikacji i specjalnego zachodu 🙂 Jednocześnie smacznie i zdrowo!

 

 

 

Owocowa galaretka-mus

 

Co potrzebujemy:

 

50 g czereśni bez pestek*

50 g jeżyn*

50 g borówek amerykańskich*

150 g malin*

3 – 4 łyżki erytrytolu/ksylitolu (lub innego słodzidła)

1,5 szklanki wody lub soku (np. malinowego)

2,5 – 3 łyżeczki agaru (lub w zależności od informacji producenta na opakowaniu)

 

*Można również użyć inne owoce w podobnych proporcjach, np. truskawki, poziomki, porzeczki czarne i czerwone, wiśnie czy agrest.

 

Co robimy:

 

Umyte owoce zalewamy wodą lub sokiem (można także wymieszać wodę z sokiem aby razem otrzymać 1,5 szklanki płynu). Dodajemy wybrane słodzidło i zagotowujemy. Gotujemy chwilkę na małym ogniu, aż owoce zmiękną i zaczną delikatnie się rozpadać

Ciepłą miksturę blendujemy. Przecedzamy przez sitko aby pozbyć się pestek. Do 1/3 płynu dodajemy agar i mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy ponownie do reszty przetartych owoców i gotujemy razem wszystko na średnim ogniu. Gdy się zagotuje, mieszamy i gotujemy około 2 minuty.

Płyn przelewamy do zimnej miski (szybciej wystygnie) i mieszamy od czasu do czasu. Pilnujemy aby zbyt szybko nie zgęstniało. Lekko schłodzoną galaretkę (nadal płynną) przelewamy do silikonowych foremek. Chowamy do lodówki do stężenia.

Przed wyjęciem z foremek warto chwilkę potrzymać je na zewnątrz w temperaturze pokojowej (wówczas łatwiej je wydostać). Dekorujemy owocami i podajemy.

Deser można również przelać do miseczek lub szklanek i jeść bezpośrednio z naczynia.

 

Smacznego!

 

No Comments

Leave a Comment