Pasztet z indyka pieczony w kąpieli wodnej

Jakiś czas temu prezentowałam mój przepis na pasztet z królika i/lub indyka KLIK. Dzisiaj chciałabym pokazać Wam zupełnie inny sposób wykonania pasztetu. Dodatek migdałów sprawia, że jego smak jest na prawdę wyjątkowy. Do tego konsystencja jest nieziemsko lekka, a to dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej.

 

Mąka migdałowa i migdały w wypiekach

Jako przykładowy dodatek zaproponowałam mielone migdały. Jest to dodatek opcjonalny, sama nie stosuję go zbyt często, ale świetnie pasuje do tego typu pasztetu. Jednak chciałabym zatrzymać się na chwilę przy tym składniku. Zdaję sobie sprawę z przemiany tłuszczów zawartych w migdałach, utlenianiu kwasów tłuszczowych. Jednak jak pokazują ostatnie badania, migdały w całości, czy też mielone, są dużo bezpieczniejsze w obróbce termicznej niż czysty olej czy masło migdałowe. Dzieje się tak ponieważ w przypadku oleju mówimy o wyizolowanych tłuszczach, natomiast ziarna czy orzechy, również te zmielone chronią kwasy tłuszczowe m.in. dzięki obecności błonnika, lignianów bogatych w fenole oraz witaminie E. Do tego w przeciwieństwie do oleju, orzechy zawierają całą masę antyoksydantów, które zmniejszają oksydację podczas obróbki termicznej, co w związku z tym, przekłada się na fakt, że oksydacja nawet jeżeli zajdzie, to w tak minimalnej ilości, że nie ma to większego znaczenia dla naszego organizmu i zdrowia. Dodatkowo, temperatura jaką stosujemy zazwyczaj do pieczenia nie spowoduje przekroczenia punktu dymienia. Ale, tak jak w każdym przypadku – wszystko z umiarem 🙂

 

 

Pasztet z indyka pieczony w kąpieli wodnej

Wróćmy do pasztetu, bo on tu jest bohaterem dnia. Sposób jego wykonania przekłada się na delikatność i odpowiednią konsystencję. Jest niezwykle aksamitny i aromatyczny. Ilość składników jak widać poniżej jest niewielka, ale smak jest niezwykle bogaty.

 

 

Co potrzebujemy:

na wywar:

marchew, seler, pietruszka, natka

ziele angielskie, suszona cebulka, suszony czosnek, pieprz, sól

na pasztet:

około 600 g udźca z indyka, oczywiście z hodowli ekologicznej

dodatki (opcjonalnie) 2 łyżki migdałów mielonych, żurawina lub zioła

przyprawy: kolendra mielona, czosnek suszony, sól kamienna, pieprz, mielone ziele angielskie, gałka muszkatołowa

mała cebula

czosnek – 1 ząbek lub więcej do smaku

 

 

Mięso gotujemy w wodzie z dodatkiem warzyw i przypraw około 1,5 godziny. Po tym czasie, lekko je studzimy i obieramy z kości, a następnie mielimy lub blendujemy. Obraną i pokrojona cebulę wraz z czosnkiem wrzucamy do mięsa i blendujemy wszystko razem na gładką masę. Dodajemy przyprawy oraz ewentualne dodatki i ponownie. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do ceramicznego lub szklanego naczynia do zapiekania z pokrywką. Naczynie z pokrywką umieszczamy w większym naczyniu do zapiekania, brytfannie lub formie do ciasta, do którego wlewamy wodę do połowy wysokości naczynia, w którym znajduje się pasztet. Pieczemy cały czas pod przykryciem w 180 stopniach przez około 60 -75 minut w zależności od piekarnika.

Studzimy…. No i teraz spróbujcie jaki jest delikatny, aromatyczny, pyszny! 🙂

Smacznego!!!

 

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

No Comments

Leave a Comment

Secured By miniOrange