Pieczone krokiety ziemniaczane i nuggetsy z indyka z sosem marchewkowym (bez glutenu, mleka, jajek)

Domowy fast food to zawsze dobre rozwiązanie na obiad dla młodszych i starszych domowników. Moja przyjaciółka pożaliła się kiedyś, że jej dzieci (oboje mają celiakię) są strasznymi niejadkami, upierają się, że chcą zjeść niezbyt zdrowe posiłki, bo koledzy jedzą. Nie dość, że im po prostu nie wolno, to ich mama nie chciałaby kupować gotowych, nawet bezglutenowych, fast foodów, zdając sobie sprawę z tego, że zdrowie jej dzieci z dużej mierze zależy od tego, co kładzie im na talerzu.

 

Kiedyś poleciłam jej upiec nuggetsy z kurczaka (klik), a później podać dzieciom pieczone paluszki rybne z dorsza z frytkami z cukinii (klik). Oba dania okazały się strzałem w dziesiątkę, jej dzieci zajadały się, nie grymasiły, szczęśliwa mama przemyciła nieco warzyw do obiadu.

 

Jednak aby nie było nudy, to wymyśliłam kolejne nuggetsy. Tym razem są przygotowane z indyka. Z kurczaka były z całych kawałków mięsa, te zdecydowałam się przyrządzić z mięsa zmielonego (zblendowanego) i zaproponowałam podwójną panierkę (swoją drogą jest genialna!). Do tego pieczone krokiety ziemniaczane i pyszny sos z marchewki, bardzo aromatyczny i pasuje idealnie zamiast ketchupu. No i znowu przemycamy nieco warzyw 🙂 .

 

Bardzo polecam taką formę obiadu. Jest zdrowo, nie ma nic smażonego w głębokim tłuszczu, zamiast tego wszystko pieczemy na jednej blasze, w międzyczasie przygotowujemy smaczny i prosty sos. Zapewne taki obiad, jak każdy inny przygotowany w domu, zajmie nieco czasu, ale czy zastanawialiście się nad tym, że dojazd do “Maka”, odstanie w kolejce i powrót w korkach, to też jest strata czasu 🙂 ?

 

 

 

Pieczone krokiety ziemniaczane i nuggetsy z indyka z sosem marchewkowym

 

Przed przystąpieniem do przyrządzania naszego dania, przygotowujemy “jajko” skrobiowe oraz panierkę. Oba będziemy używać i do krokietów i do nuggetsów.

 

“Jajko” skrobiowe:

1/4 szklanki skrobi z tapioki

1/2 łyżeczki soli

1/4 szklanki wody

 

Przygotowujemy miseczkę z “jajkiem” skrobiowym – dokładnie mieszamy widelcem skrobię z solą, dodajemy wodę.

 

Panierka:

3/4 szklanki mąki ryżowej (Bezgluten)

niepełne pół szklanki mąki jaglanej (Grano)

około pół szklanki (8-9 łyżek) płynnego oleju kokosowego

porządna szczypta soli

6-7 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych (‘Pięć przemian’)

 

Przygotowujemy panierkę: mieszamy mąki z solą i olejem, do powstania struktury mokrego piasku. Dodajemy płatki drożdżowe i mieszamy.

 

“Jajko” skrobiowe oraz panierka powinny wystarczyć do przygotowania zarówno krokietów jak i nuggetsów. Gdyby mięsa było więcej, to do panierki (pozostałej po krokietach) można dodać odrobinę więcej mąki i oleju.

Nie pomijajcie dodatku płatków drożdżowych. Oprócz nadania super smaku, wpływają na rewelacyjną chrupkość i konsystencję panierki.

 

 

 Krokiety 

 

Co potrzebujemy:

3 – 4 ziemniaki typu B – ogólnoużytkowe (np. Orliki)

4 łyżki płatków drożdżowych (‘Pięć przemian’, bezglutenowe o naprawdę dobrym smaku)

2 łyżki skrobi z tapioki

1-2 łyżki mąki ryżowej (Balviten)

1/2 łyżeczki soli

pół łyżeczki suszonego koperku i łyżeczka suszonej natki pietruszki

 

Co robimy:

  1.  Ziemniaki gotujemy do miękkości. Dokładnie odcedzamy, odparowujemy i rozgniatamy. Odstawiamy do ostudzenia.
  2.  Do masy dodajemy płatki drożdżowe, mąkę i skrobię,  następnie zioła oraz sól. Mieszamy. Ilość skrobi zależeć będzie od gatunku ziemniaków, jednak nie polecam dodawać zbyt dużo.
  3.  Z masy odrywamy mały kawałek (około 1,2 łyżki na jednego krokieta), lekko ugniatamy masę – powinna mieć konsystencję plasteliny. Następnie formujemy kulki, a z nich wydłużony, cylindryczny kształt krokieta.
  4. Przenosimy na widelcu po jednym do miski z “jajkiem” skrobiowym i wyciągamy (nadmiar musi spłynąć). Obtaczamy w panierce.
  5. Każdego krokieta kładziemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania nuggetsów.

 

 

Nuggetsy

 

Co potrzebujemy:

350 g mięsa z piersi indyka

2 łyżki mleka

3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (‘Pięć przemian’)

odrobina soli

 

Co robimy:

  1. Mięso blendujemy razem z mlekiem i solą. Dodajemy płatki drożdżowe i mieszamy.
  2. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki z mięsa (około 1 łyżka na 1 nuggetsa, nie polecam mniejszych, bo mogą nieco się wysuszyć) i spłaszczamy lekko.
  3. Obtaczamy “jajku” i następnie w panierce. Ponownie obtaczamy w “jajku” i w panierce. Taka podwójna panierka będzie jeszcze lepsza, niż gdybyśmy obtaczali nuggetsy tylko raz.
  4. Uformowane nuggetsy kładziemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia (obok krokietów). Jeszcze raz wstawiamy wszystko do lodówki na około 10 minut.
  5. Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni (góra – dół) . Pieczemy nuggetsy razem z krokietami około 25-35 minut.

 

Każdy piekarnik jest nieco inny, więc i pieczenie może różnie wyglądać. Również termoobieg działa inaczej u każdego, być może u Was wysusza mięso, wówczas nie używajcie go. Ja łącze termoobieg, grill z termoobiegiem i pieczenie góra-dół. Wypróbujcie jak to działa u Was.

Ja piekę następująco:

  • pierwsze 5 minut na opcji góra-dół w temperaturze 190 stopni
  • kolejne 5-7 minut na grillu z termoobiegiem
  • później 7-10 minut na termoobiegu z dodatkowym grzaniem od góry, i kilka na zwykłym/podstawowym termoobiegu
  • zmieniam grzanie na góra-dół ( zmniejszam temperaturę na 180 stopni) , piekę około 5-8 minut

Po około 20 minutach przekładam krokiety na drugą stronę.

 

 

Sos marchewkowy

 

Gdy krokiety i nuggetsy się pieką, przygotowuję szybki sos marchewkowy. Możecie wykorzystać marchew z poprzedniego obiadu, ugotować razem z ziemniakami, albo oszczędzić sobie czas i pracę i wykorzystać mus marchewkowy w słoiczku.

 

Co potrzebujemy:

 

1-2 ugotowane marchewki (lub 1 słoiczek musu z marchewki dla dzieci, np. ‘Gerber’)

2-3 łyżki płatków drożdżowych (‘Pięć przemian’)

odrobina soli

odrobina ulubionych ziół (u mnie oregano, tymianek, suszone natka pietruszki i koperek)

2 łyżki mleka migdałowego

 

Co robimy:

  1. Jeżeli używamy mus to przekładamy go do garnka. Jeżeli używamy marchewkę, to rozdrabniamy ją na gęsty mus z odrobiną wody (polecam przetrzeć przez sitko, nie blendować). Dodajemy mleko migdałowe. Podgrzewamy.
  2. Zmniejszamy ogień, dodajemy sól, płatki drożdżowe i zioła. Mieszamy, przykrywamy i chwilkę gotujemy.
  3. Jemy na ciepło lub na zimno.
  4. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, to można rozpuścić 1-2 łyżeczki skrobi z tapioki w 2-3 łyżkach zimnej wody, dodać do sosu i gotować na małym ogniu dodatkowe 2-3 minuty.

Porada: Jeżeli danie nie jest przygotowywane dla osób z IBS, to polecam dodać do sosu także suszoną cebulkę, granulowany czosnek i odrobinę ostrej papryki.

 

Smacznego!

 

1 Comment

Leave a Comment

Secured By miniOrange