Pieczone pikantne kotlety z 艂ososia i cukinii

Kolejna rybna propozycja, to kotlety z 艂ososia i cukinii, mocno imbirowe, pikantne, czyli wyrazista i charakterna forma rybki na obiad 馃檪 Bardzo lubi臋 ryby, zim膮 jem je codziennie, lub przynajmniej pi臋膰 razy w tygodniu. Nic nie poradz臋, s膮 smaczne, szybko si臋 je przygotowuje, do tego to skarbnica kwas贸w omega 3 i witaminy D. Widocznie m贸j organizm jest stosunkowo “kumaty” i wie czego si臋 domaga膰 馃槈

A 偶eby rybka si臋 nie przejad艂a (chocia偶 w moim przypadku to raczej ma艂o prawdopodobne), to mo偶na kombinowa膰 z jej udzia艂em ca艂e mn贸stwo fajnych da艅. Sporo propozycji znajdziecie u mnie na blogu w zak艂adce “Ryby”. Natomiast dzisiaj co艣, co chyba jest jedn膮 z najsmaczniejszych form – fishburgery! Przepyszne, do tego bardzo zdrowe, zamiast sma偶y膰 je na oleju, piek臋 w piekarniku. Wychodz膮 soczyste w 艣rodku, lekko chrupi膮ce z zewn膮trz. Smakuj膮 cudownie w weekendowy obiad, czy na zimno do paleo bu艂eczki z cukinii z sosem musztardowym i warzywami.

 

 

 

Co potrzebujemy:

Filety z 艂ososia oko艂o 550-600g

1 艣redniej wielko艣ci cukinia

1 ma艂e jajko

4-5 plastr贸w 艣wie偶ego imbiru

1 porz膮dna 艂y偶eczka austriackiej musztardy estragonowej聽 bez cukru – u mnie Original Wiener W眉rstel Senf estragon mittelscharf ohne Zucker firmy Albatros – kupicie w marketach (lub innej ulubionej, jednak nie polecam Dijon, poniewa偶 bardzo zmienia smak)

przyprawy do smaku: imbir mielony, ba艂y pieprz, s贸l morska, mielona trawa cytrynowa, sporo czosnku granulowanego, tymianku, suszonej sk贸rki cytrynowej, granulowanej cebulki, ewentualnie odrobina papryki

1 艂y偶ka suszonego koperku

1 艂y偶ka suszonej natki pietruszki

wyci艣ni臋ty sok i sk贸rka starta z 1/2 cytryny

2 艂y偶ki m膮ki kokosowej+ do obtoczenia

 

Ryb臋 myjemy, wyci膮gamy o艣ci, odkrawamy sk贸r臋 i wszystkie b艂onki. Kroimy j膮 w ma艂e kawa艂ki, dodajemy wyci艣ni臋ty przez prask臋 do czosnku 艣wie偶y imbir i mielimy blenderem na g艂adk膮 mas臋 razem ze wszystkimi przyprawami, musztard膮 oraz sokiem i sk贸rk膮 z cytryny.

Cukini臋 obieramy, wycinamy g膮bczasty 艣rodek i pestkami i trzemy j膮 na tarce o ma艂ych oczkach. Partiami wyciskamy wszystkie soki z cukinii. Odci艣ni臋t膮 cukini臋 dodajemy do masy rybnej i bardzo dok艂adnie mieszamy.

Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto, na ko艅cu dodajemy m膮k臋 kokosow膮 (ja przesiewam aby pozby膰 si臋 grudek).

Zwil偶onymi w zimnej wodzie d艂o艅mi formujemy kotleciki. Uk艂adamy je na p贸艂misku/talerzu, przykrywamy i wstawiamy na 2 godziny do lod贸wki.

Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Na du偶y talerz wysypujemy odrobin臋 m膮ki kokosowej, dodajemy do niej troch臋 soli, tymianku i granulowanego czosnku, mieszamy. W tej mieszance obtaczamy delikatnie ka偶dy kotlecik.

Na kratce do pieczenia rozk艂adamy papier kt贸ry obsypujemy m膮k膮 kokosow膮 (po upieczeniu kotlety lepiej odejd膮 od papieru) i uk艂adamy na nim kotleciki. Kratk臋 wstawiamy na dolny poziom. Pod kratk膮 mo偶na umie艣ci膰 blach臋 z odrobin膮 wody.

Pieczemy do zrumienienia. Ja piek臋 10 minut na termoobiegu i nast臋pnie 15- 20 minut na opcji g贸ra-d贸艂, czas dostosowuj臋 do grubo艣ci kotlet贸w, je偶eli si臋 rumieni膮 to zmniejszam odrobin臋 temperatur臋. Natomiast mniej wi臋cej w po艂owie pieczenia przek艂adamy kotlety g贸r膮 do do艂u, aby podpiek艂y si臋 艂adnie z obu stron. Przede wszystkim trzeba zna膰 sw贸j piekarnik i dostosowa膰 ca艂kowity czas pieczenia 偶eby nie wysuszy膰 kolet贸w, maj膮 by膰 soczyste i mi臋kkie. Je偶eli Wasz piekarnik ma termoobieg jak miotacz ognia, to mo偶ecie z niego kompletnie zrezygnowa膰, aby nie wysuszy膰 rybki! Czasami wystarczy 25 minut na ca艂kowity czas pieczenia. Pilnujcie co dzieje si臋 za drzwiczkami piekarnika.

 

Podajemy na ciep艂o z sosem (ja lubi臋 najprostszy na 艣wiecie musztarda + dobrej jako艣ci koncentrat, s贸l i pieprz) i ton膮 warzyw, a tak偶e obowi膮zkowo z cz膮stkami cytryny i/lub limonki.

Na zimno, jak pisa艂am na pocz膮tku, smakuj膮 rewelacyjnie. Polecam upiec cukiniowe paleo bu艂eczki, zrobi膰 jaki艣 fajny sosik, pokroi膰 ulubione warzywa i bu艂a do pracy gotowa 馃檪 Dlatego w weekend zawsze przyrz膮dzam wi臋ksz膮 ilo艣膰 kotlecik贸w, a na pocz膮tku tygodnia po prostu wyci膮gam je z lod贸wki, pakuj臋 do lunchboxa i mam pycha szamk臋 do pracy 馃檪

 

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

No Comments

Leave a Comment