Roladki z dorsza z cukinią i sosem pomidorowym, gotowane na parze

Szybki, zdrowy i lekki obiad. Delikatna rybka gotowana na parze w lekko innej, ciekawszej formie. Przepis jest niezwykle prosty, nie ma tutaj żadnej większej pracy niż przy przygotowaniu ryby z klasycznej formie, chodzi bardziej o pomysł i sposób przygotowania oraz podania. Smakuje świetnie, wygląda bardzo dobrze i zawsze to coś innego, miła odmiana od klasycznej porcji ryby 🙂

Przygotowanie nie różni się specjalnie od tego, który prezentowałam we wpisie o przygotowaniu ryby na parze. Kwestia przypraw i zawinięcia ryby w formę rolady zamiast płaskiego kawałka 🙂 Ot cała filozofia, a jak fajnie!

 

Co potrzebujemy:

filety z dorsza (u mnie około 400 g, 6 filetów)

domowy sos pomidorowy (lub koncentrat z dodatkiem soli, pieprzu i dowolnych przypraw)

sok z połowy cytryny

kilka plasterków cytryny

kilka pasków cukinii (tyle, ile mamy kawałków ryby, lub po dwa cienkie do każdej roladki)

suszony koperek, suszona natka pietruszki

sól, pieprz

 

Filety staramy się przygotować tak, aby były mniej więcej równej wielkości, wówczas równo się ugotują. Każdy filet skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy delikatnie suszonym koperkiem i pieprzem, smarujemy sosem pomidorowym, układamy na środku kawałki cukinii i zwijamy całość w rulon. Każdą roladkę spinamy wykałaczkami. Kroimy cytrynę na tyle plasterków, ile mamy roladek. W garnku z wodą umieszczamy kawałek cytryny, dodajemy odrobinę soli, koperek. W garnku z sitkiem kładziemy na dnie kawałek papieru do pieczenia, a na nim plasterki cytryny. Gdy woda będzie już porządnie parować, układamy na cytrynie nasze roladki. Przykrywam i parujemy około 15-20 minut w zależności od wielkości roladek i grubości ryby.

Możecie jednocześnie przygotować obok dowolne warzywa. Ja podaję takie roladki z kuleczkami ziemniaczanymi, pieczonymi ziemniakami, brokułem, gotowanymi warzywami albo pure. Do tego dowolna surówka, sos pomidorowy.

Musicie przyznać, że to bardzo prosty i szybki obiad, a jednocześnie zdrowy i smaczny! I wygląda też o niebo lepiej i ciekawiej niż zwykły kawałek ugotowanej ryby 🙂

 

W tan sam sposób możecie również przygotować roladki z innej ryby, np. pstrąga, sandacza czy łososia.

 

Smacznego!

 

No Comments

Leave a Comment