Waniliowe babeczki na białkach (bez glutenu, bez nabiału)

Babeczki piankowe, czyli upieczone z wykorzystaniem samych białek, pojawiły się już na blogu w okresie Wielkanocy (klik), jednak tym razem występują w trochę innej odsłonie smakowej – waniliowej oraz proporcje są delikatnie zmienione.

Takie babeczki robię zazwyczaj, gdy z przygotowywania innego deseru czy dania zostaje mi sporo białek. Są cudownie puszyste i delikatne, mogą być fajną przekąską, deserem, ale również idealnie sprawdzają się na śniadanie. Super smakują z dżemem, świeżymi owocami czy masłem orzechowym, dlatego właśnie są fajną alternatywą dla tradycyjnego pieczywa i idealnie wpisują się w klimat delikatnych letnich śniadań.

 

Co potrzebujemy:

5 białek

szczypta soli

5 łyżek mąki jaglanej

4 łyżki skrobi z tapioki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego

6 łyżek cukru pudru z dowolnego słodzidła

1 łyżeczka domowego cukru z wanilią

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii

 

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (góra-dół).

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy masa zgęstnieje dodajemy puder i dalej ubijamy aż do momentu uzyskania sztywnej piany z białek. Delikatnie przesiewamy mąki wraz z proszkiem.. Mieszamy na mniejszych obrotach miksera. Gdy składniki się połączą dodajemy do masy olej kokosowy, ekstrakt lub ziarenka z wanilii, mieszamy wszystko delikatnie łyżką. Masę przelewamy do foremek (u mnie 11-12 babeczek) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na kratce, nie na blasze, około 15 minut. W zależności czy użyliśmy większych foremek czy mniejszych, czas będzie się różnił, sprawdzajcie patyczkiem po około 15 minutach. Studzimy w foremce na kratce i dekorujemy po całkowitym ostudzeniu.

 

Przepis jest bardzo prosty i nie może się nie udać! Należy tylko pamiętać o dobrym ubiciu białek, aby były mocno sztywne i lśniące, wówczas wpadki nie będzie 🙂

 

Smacznego!!

 

4 komentarze

  • Ewa Czerwiec 12, 2018 at 5:38 pm

    czy mozna zamienic make jaglana na inna? a jesli tak na jaka?

    Reply
    • Eat It Clean Czerwiec 12, 2018 at 5:55 pm

      Robiłam babki piankowe na różnych mąkach. Najlepsze i podobne do oryginału są te na mące jaglanej. W wielkanocnym przepisie na babki podawałam proporcje na te z użyciem mąki kokosowej, wychodzi coś zupełnie innego, ale smaczne, mimo to, bardziej zbite i nadają się na spód do ciasta. Jednak tutaj dałabym bezglutenową mąkę owsianą lub spróbowałabym z ryżową.

      Reply
  • holly Czerwiec 13, 2018 at 11:53 am

    Cudowny deserek, a może dodać do tego mus truskawkowy? Zrobi się fit 🙂

    Reply
    • Eat It Clean Czerwiec 13, 2018 at 5:41 pm

      Pewnie 🙂 Tak jak pisałam w przepisie, wszystkie owoce i musy czy przetwory owocowe do nich pasują 🙂

      Reply

Leave a Comment