Ziemniaczane muffinki z szynką i warzywami (bez glutenu, bez mleka)

Ziemniaki, z których można przygotować ogromnie dużo potraw, tym razem występują w formie pysznych muffinek. Dodałam do nich uprażoną szynkę i zioła, powstało naprawdę pyszne danie, które można wykorzystać jako recycling ziemniaków z poprzedniego dnia.

Nie wiem jak to jest, ale takie niby zwykłe ziemniaki, za każdym razem smakują zupełnie inaczej. W zależności, czy przygotujemy z nich kluski (a rodzajów jest sporo), kotlety, zapiekankę, placki, frytki, czy cokolwiek innego, nie mogą się znudzić, bo smakują zawsze niepowtarzalnie i kompletnie odmiennie w zależności jak je wykorzystamy.

Te babeczki przygotujecie nie dość, że z resztek poobiadowych, więc mamy zero waste, ale również jest to domowy fast food, ponieważ przyrządza się je niezmiernie łatwo i szybko. Zapewniam, że miłośnicy dań z ziemniaków będą zachwyceni 🙂

 

 

 

Ziemniaczane muffinki z szynką

 

Co potrzebujemy:

(łyżka = 15 ml, łyżeczka = 5 ml)

6-7 średniej wielkości ziemniaków (+/- 700 g) typu BC lub B (ja używam BC odmiany “Connect”, bio ziemniaki z Lidla)

100 g szynki z indyka*

100 g szynki z kurczaka*

1/2 szklanki + 2 łyżki (10 łyżek łącznie) nieaktywnych płatków drożdżowych (Pięć Przemian)

1/2 łyżeczki soli

2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, szczypta suszonego koperku, szczypta suszonego oregano

2 średniej wielkości jajka

3-4 łyżki mleka migdałowego

1 mała marchewka starta na dużych oczkach tarki

jeżeli muffiny nie są dla osób na diecie Fodmap i lekkostrawnej : 1/2 papryki pokrojonej w kostkę + posiekana 1 mała cebula i ząbek czosnku

 

*Można użyć swoją ulubioną, dobrej  jakości i z dobrym składem wędlinę. Może to być szynka parmeńska, szwarcwaldzka, San Daniele oraz wszelkie inne długo dojrzewające i suszone szynki, jak również inne wędliny (bekon, pieczony boczek, szynka wieprzowa, ogonówka…).

 

Co robimy:

1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, stawiamy z powrotem na palniku i mieszamy kilkanaście sekund, aż nadmiar płynu odparuje. Zestawiamy z palnika i dokładnie rozgniatamy (widelcem, tłuczkiem, przepuszczamy przez praskę) aby nie było grudek.

Dodajemy do nich sól i zioła, mieszamy. Studzimy i chowamy na noc do lodówki.

2. Na drugi dzień wyjmujemy ziemniaki z lodówki na około 20 minut przed łączeniem składników. Dodajemy do nich zioła, mieszamy (rozdrabniamy widelcem, bo masa jest mocno stężała i twarda).

3. Szybkę kroimy na małe kawałki (u mnie plastry, które kroję na cienkie paseczki).

Na patelni prażymy szynkę aż stanie się chrupiąca. Nie używam tłuszczu, ale to zależy od patelni. Przekładamy do ostudzenia.

Na tej samej patelni dodajemy nieco oleju, rozgrzewamy i smażymy marchewkę (lub dodatkowe warzywa) około 3 minuty. Dolewamy odrobinę wody, przykrywamy i dusimy na średnim ogniu do wyparowania płynu.

4. Do miski wybijamy jajka, dodajemy sól i mleko migdałowe (2 łyżki). Rozbijamy dokładnie widelcem. Na końcu dodajemy płatki drożdżowe i mieszamy.

Jajka wlewamy do ziemniaków, dokładnie łączymy z masą. Dodajemy uprażoną szynkę, warzywa i mieszamy. Jeżeli jest potrzeba dolewamy 1-2 łyżki mleka migdałowego oraz dodajemy 1-2 łyżki płatków drożdżowych.

5. Masę przekładamy do natłuszczonych foremek na muffiny (u mnie silikonowe). Ugniatamy z wierzchu, wyrównujemy. Wstawiamy je na około 30 minuty do lodówki lub dłużej.

6. Babeczki pieczemy na kratce, nie na blasze, na środkowym poziomie piekarnika w 200 stopniach (góra-dół) około 30-40 minut. Czas pieczenia będzie się różnił w zależności od wielkości foremek.

7. Wyjmujemy, studzimy 3-4 minuty, wyjmujemy z foremek i podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami, surówkami, sałatkami, sosami.

Ja jednak polecam je całkowicie ostudzić i podgrzać ponownie przed podaniem. Moim zdaniem najlepsze są drugiego dnia, po odpoczynku w lodówce i odgrzaniu konsystencja staje się jeszcze lepsza i mi chyba smakują jeszcze bardziej niż pierwszego dnia bezpośrednio po upieczeniu 🙂

 

Smacznego!

 

2 komentarze

  • Baśka 16 marca, 2020 at 9:50 pm

    Wyszły rewelacyjne!

    Reply
    • Eat It Clean 17 marca, 2020 at 7:19 am

      Super! 🙂

      Reply

Leave a Comment

Secured By miniOrange